Загострення на Донбасі та стягування військ: Чого добивається Росія

На мою думку, Росія включила елементи військово-політичного тиску з метою примусити Україну виконувати ряд незручних позицій з паризького комюніке — за підсумками зустрічі нормандської четвірки в грудні-2019.

Нинішнє загострення — це демонстрація сили, а не використання її. Я не прогнозую прямого вторгнення.

Ми бачимо демонстраційне нарощування угруповання. Але давайте пройдемося по цифрах. Українська розвідка в листопаді 2020 року говорила про чисельність бойовиків 1 і 2 Армійських корпусів росіян в ОРДЛО на рівні 35 тис. осіб. Тоді як на 30 березень 2021-го вже наводяться дані тієї ж самої розвідки — про 28 тисяч військових на окупованих територіях.

Ще один момент. За даними американської розвідки, на російсько-українському кордоні зосереджено близько 4 тисяч російських військових. А ніяк не 25 додаткових батальйонно-тактичних груп, як стверджують у нас. Треба заспокоїти населення, що всі повідомлення різних "розслідувачів" — це елемент інформаційно-психологічної війни російських спецслужб. На жаль, в інформаційному полі України.

На мою думку, загострення не просто можливе, але і вже відбувається. У тому числі в районах пілотного розведення військ. Але мова не йде про нове вторгнення росіян на територію України. У так званому "ДНР" спостерігається зосередження сил і засобів противника у Тернового. Там у них танкові полігони. Туди підтягують бронетехніку. Ну, а в так званій "ЛНР" активні передислокації бойовиків відбуваються на Первомайському напрямку, в районі Золотого, а також на Щастинському напрямку, у села Весела Гора.

Нагадаю, що досі дискутується питання одночасного відкриття КПВВ в Золотому і Щасті. Й окупанти продовжують тиснути на українську сторону, щоб був автомобільний пункт пропуску в саме в районі н.п. Щастя, що створить загрозу танкового прориву з боку агресора. Ось там зараз щосили загострюють. Відомо, що в цих районах працюють російські РЕБ. А це ознака того, що здійснюється прихована передислокація. Все інше, включаючи інформацію про військові колони в Криму, у наших кордонів, про нові військові табори (де чомусь спокійно ходять британські журналісти) — білий шум, відволікання уваги і демонстративна гра м'язами.

На мою думку, Росія включила елементи військово-політичного тиску з метою примусити Україну виконувати ряд незручних позицій з паризького комюніке — за підсумками зустрічі нормандської четвірки в грудні-2019. Не випадково прес-секретар Путіна — Пєсков — заявляв, що Росія погодиться на нову зустріч в нормандському, але за умови виконання офіційним Києвом хоча б кількох зобов'язань. Про свої зобов'язання РФ традиційно замовчує. Від нас вимагає імплементації в українське законодавство формули Штайнмайера, особливо по частині законів про амністію і виборів в ОРДЛО. А щоб стимулювати нас до прийняття цих (вкрай небезпечних для України) кроків йде ескалація на дипломатичній, інформаційній і військовій ниві.

Нагадаю, джерела повідомили Reuters, що Росія, стягуючи війська до кордонів України і активізуючи сили на окупованому Донбасі, намагається продемонструвати силу.

В свою чергу командувач військ США у Європі генерал Тод Волтерс заявив, що ймовірність вторгнення Росії в Україну протягом наступних кількох тижнів оцінюється від "низької до середньої".

Спеціально для Comments.ua

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...