Віцепрем’єр Резніков спростував інформацію української розвідки про скорочення обсягів фінансування терористів ОРДЛО з боку РФ

Звертає на себе увагу той факт, що заяви міністра Резнікова про те, що щорічні витрати Росії на війну проти України та на утримання окупованих територій Донбасу складають близько 5 млрд доларів США, фактично визнають той факт, що попередня інформація ГУ

Днями була опублікована інформація з посиланням на міністра О. Резнікова про те, що щорічні витрати Росії на війну проти України та на утримання окупованих територій Донбасу складають близько 5 млрд доларів США.

Таким чином ці витрати з 2014 року можна оцінити в $35 млрд. Про це заявив віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю Liga.net.

"Вони (РФ, – ред.) витрачають на рік до $5 млрд тільки на донецькому і луганському напрямках. За сім років це $35 млрд. Для країни-бензоколонки ніби й незначні гроші, але й не маленькі", –зазначив віцепрем’єр .

На його думку, якщо російська сторона буде розуміти, що утримувати ці території дуже дорого, а сенсу ніякого немає, то буде шукати варіанти, як з цього вийти."Шукатимуть відповідний формат. Тому нам треба бути готовими до введення якоїсь міжнародної миротворчої місії, яка забезпечить перехідний період. Інакше росіяни вийти з наших територій просто не погодяться. Звичайно, вони починали з того, щоб розміняти Донбас на Крим. Але Україна ніколи ... Жоден президент, хто б ним не був, на це не піде. Це нереально", – додав Резніков.

Натомість, цікава не сама заява О. Резнікова, як інформація української розвідки про скорочення обсягів фінансування терористів ОРДЛО з боку РФ.

Нагадаю, нещодавно на сайті "Інформаційний спротив" , структури діяльність якої пов"язують з ГУР МОУ, була опублікована інформація про те, що Росія скорочує витрати на "ЛДНР".

https://sprotyv.info/analitica/rossiya-sokrashhaet...

Зупинимося на цьому більш детально щоби показати механізми поширення неперевіреної інформації.

З 2017 року з легкої руки так званих "військових експертів" в українських ЗМІ починають періодично з’являтися повідомлення щодо скорочення фінансування так званих "республік" з боку РФ. Так, наприклад, у травні 2017 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що скорочення фінансування Росією призводить до зростання рівня заборгованості із соціальних виплатах і затримки заробітної плати співробітникам "бюджетоутворювальних" підприємств. А вже 25 вересня 2017 року українські ЗМІ поширюють інформацію групи "Інформаційний спротив", яку вважають наближеною до ГУР МОУ, що в Росії закінчуються гроші на утримання псевдореспублік. За інформацією "ІС", ватажкам "ДНР" та "ЛНР" повідомили, що варто скороти видатки "бюджету" на соціальну сферу.

https://www.facebook.com/dmitry.tymchuk/posts/1328...

За "оперативними даними" групи "ІС" це рішення начебто викликало невдоволення ватажків бойовиків через обмеженість резервів і жорстких вимог російських "кураторів".

Спростовуючи інформацію "ІС" аналітичний відділ ГІ "Права Справа" інформував, що йдеться не про зменшення обсягу фінансування псевдореспублік Росією, а мінімізацію витрат. Відбувався процес перерозподілу фінансових потоків. Кремль намагався вивести так звані "Д/ЛНР" на самофінансування і створити для цього певний алгоритм дій.

https://galinfo.com.ua/blogs/rosiya_namagaietsya_v...

Примітно, що у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratford повідомляється, що "Росія буде продовжувати підтримувати непідконтрольні райони Донбасу через розташування регіону на кордоні. Але Москва демонструє готовність бути більш гнучкою в своїх підходах і обсягах підтримки окремих районів Донецької та Луганської областей", – наголошувалося в звіті.

Утім, не зважаючи на оцінки вітчизняних і американських аналітиків,12 лютого 2019 року група "Інформаційний спротив" вчергове робить інформаційний вкид, фактично дезінформуючи військово-політичне керівництво країни про скорочення фінансування ОРДЛО з боку РФ. Зокрема, у повідомленні групи "ІС" мовиться, що окупаційна влада "Д/ЛНР" отримала розпорядження заступника міністра економічного розвитку РФ Сергія Назарова, скоригувати запит на фінансову і матеріально-технічну допомогу з Росії на 2019 рік у бік її радикального скорочення.

https://www.facebook.com/dmitry.tymchuk/posts/1918...

Варто зазначити, що ця інформація не відповідала реальному стану речей. Російський "Газпром" в 2018 році, навпаки, збільшив постачання газу в ОРДЛО – 2,74 млрд куб. м газу в порівнянні з 2,43 млрд куб. м за 2017 рік. Постачання російського природного палива на окуповані території здійснювалося через газовимірювальні станції "Платове" і "Прохорівка". Як повідомлялося раніше, 19 лютого 2015 року прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив Міненерго РФ і "Газпрому" підготувати пропозиції щодо постачання газу на окуповані території Донбасу в якості гуманітарної допомоги.

https://rudenko.kiev.ua/blogs/pro-radikalne-skoroc...

20 квітня 2020 року з посиланням на Telergram-канал Вольнодумец група "ІС" повідомляє про скорочення на 20% витрат на підтримку псевдореспублік з боку РФ.

https://sprotyv.info/analitica/rossiya-sokrashhaet...

Зауважу, що 07 травня 2020 року на брифінгу Резніков заявляє про те, що Російська Федерація у рамках утримання окупаційних режимів на території Луганської і Донецької областей витрачає 1,3 млрд доларів лише на зарплати.

https://www.unian.ua/politics/skilki-rosiya-vitrac...

"На 62-63% бюджети двох тих суб'єктів ("так звані "ДНР" і "ЛНР") фінансує Російська Федерація, тому що вони своїми податками та зборами збирають 37-38%, і кожного року ця цифра зменшується. Раніше у них було 40%. Вони отримують свої зарплати з бюджету РФ. 1 млрд 300 млн доларів за різними даними – це лише фінансування зарплат", - зазначив він.

Після цієї заяви Резнікова, 18 травня у статті "Фінансування Росією "ЛДНР": скільки грошей Кремль витрачає на сепаратистів?" я навожу інформацію про те, що 2 листопада 2018 року мною була озвучена оцінка аналітиків ГІ "Права Справа" про те, що протягом останніх п’яти років РФ вклала в ОРДЛО понад $10 млрд.

https://rudenko.kiev.ua/blogs/finansuvannia-rosiie...

А вже 18 листопада 2018 року у чаті на “Главред” екс-радник президента Росії Володимира Путіна, економіст Андрій Ілларіонов повідомив, що за його інформацією, Росія витрачає на окуповані території Донбасу близько 0,25% свого ВВП, або 2 мільярдів доларів на рік. На думку Ілларіонова, виділення на окуповані території Донбасу близько 0,25% свого ВВП є суттєвою сумою, але не позамежною для бюджету Російської Федерації.

https://www.unian.ua/politics/10342215-rosiya-vitr...

Після появи цієї статті Резніков робить нову заяву. Відповідно, зазнала коректив і сума фінансування. За словами Резнікова, щорічні витрати Росії на війну проти України та на утримання окупованих територій Донбасу тепер складають вже близько 5 млрд доларів США. "За нашою інформацією, ці цифри, зрозуміло, є приблизними – до 1,3 млрд дол. йде на утримання тільки цивільної частини. У першу чергу це бюджетники. І близько 3,7 млрд дол. – на війну. Тобто близько 5 млрд дол. на рік, за нашою оцінкою, коштує Кремлю утримання окупованої території українського Донбасу. Це без Криму", – сказав він.

https://interfax.com.ua/news/interview/662878.html

Тобто, йдеться про збільшення щорічних витрат Росії на війну проти України з 1. 7 млрд дол. до 5 млрд. дол.
Звертає на себе увагу той факт, що заяви міністра Резнікова про те, що щорічні витрати Росії на війну проти України та на утримання окупованих територій Донбасу складають близько 5 млрд доларів США, фактично визнають той факт, що попередня інформація ГУР МОУ про скорочення фінансування квазіутворень не відповідає дійсності.

Наведені факти свідчать про невідповідність та відверту дезінформацію щодо ситуації в ОРДЛО, яка подається військово-політичному керівництву України. Без достовірних даних, плани з реінтеграції тимчасово окупованих територій розробити неможливо.

Вирішити цю проблему можна створивши аналітичні структури, які б зайнялися інформаційним супроводом діяльності державних структур.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Перед терактом у Крокусі проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...