Велика Британія інвестує 60 млрд у ВМФ України: Київ розглядають як стратегічного партнера

Велика Британія розглядає Київ як стратегічного партнера в загальному комплексі європейської безпекової політики. Невипадково саме ця країна реалізує амбітний план щодо будівництва двох військово-морських баз для потреб ВМС України.

Нещодавні візити європейських лідерів до України та їхня риторика свідчать: Велика Британія, Польща і Туреччина розглядають Україну як стратегічного партнера. Наразі створюються два трикутники: «Лондон – Варшава – Київ» і «Лондон – Анкара – Київ». Причому Україна є надважливим елементом – точкою перетину цих двох трикутників. І ключові питання європейської безпеки зосереджені саме тут.

Велика Британія розглядає Київ як стратегічного партнера в загальному комплексі європейської безпекової політики. Невипадково саме ця країна реалізує амбітний план щодо будівництва двох військово-морських баз для потреб ВМС України.

Сума інвестицій сягає 60 млрд грн. Це – найбільший проект за всі роки Незалежності. Крім того, надана фінансова допомога у розмірі майже 80 млн фунтів і здійснено постачання протитанкових гранотометів, що значно знизило рівень військової загрози з боку РФ.

До речі, на момент загострення Велика Британія була однією з перших країн, що надали Україні зброю.

Фактично знявши цим із порядку денного можливість танкових ударів з боку Росії. Погодьтеся, якщо нас лякають 300 танками, а ми маємо 2000 протитанкових гранатометів, які вважаються найкращими в світі, таке питання не стоїть апріорі.

Це перше. І друге: Велика Британія чітко заявила, що крім військово-технічної допомоги, наразі відкрита лінія макрофінансової підтримки. Це – 78 млн фунтів (аналог 120 млн доларів) додатково до загальноєвропейської допомоги.

У той час, коли національна валюта коливалася, додаткові транші – це, в першу чергу, свідчення довіри з боку наших західних партнерів і центральній владі України, і ЗСУ, як гаранту збереження територіальної цілісності нашої держави.

Велика Британія невипадково вибудовує ці два військово-політичні трикутники. Тому перспективи України щодо розширення військово-технічної співпраці й розбудови Збройних Сил – цілком реальні.

Нагадаю:

  • У грудні 2021 року Президент України Володимир Зеленський повідомив, що на підтримку України Лондон додатково виділить 1 млрд фунтів стерлінгів (близько 1,3 млрд доларів США) у сфері інвестицій, торгівлі та безпеки.
  • Наприкінці січня цього року Велика Британія відправила в Україну понад 2 тисячі одиниць протитанкового озброєння та полк рейнджерів на тлі загрози вторгнення Росії.
  • 8 та 9 лютого партнери з Великої Британії доправили в Україну чергові вантажі з військово-технічною допомогою. Цього разу йшлося про військове майно та амуніцію для потреб Сил Територіальної оборони України Збройних Сил України. Україна одержала бойові патрони із США та військове спорядження з Великобританії. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.
Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...