Важливі застереження щодо подальших перемовин про обмін полоненими

Коли Президент України Зеленський говорить про два треки, то тим самим визнається юрисдикція РФ над анексованим Кримом. Їх з нашого боку повинно бути три, а не два. Перший – полонені, які перебувають в ОРДЛО. Другий – політичні заручники Кремля.

Днями міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що наразі ведеться підготовка до чергового великого обміну утримуваними особами.

Він, зокрема, наголосив на тому, що вірить в можливість найближчим часом завершити обмін в форматі “всіх на всіх”. За словами міністра, в списку на обмін знайдеться місце в переважній більшості кримським татарам. Це питання обговорювалося з президентом Ердоганом.

В свою чергу Президент України Володимир Зеленський повідомив, що незабаром буде названо дату обміну утримуваних осіб. За словами останнього, розмови про обмін тривають на двох майданчиках — під час засідань тристоронньої контактної групи у Мінську, а також проводяться прямі переговори із Москвою.

“Два треки, два списки. Список ми погодили у Мінську, будемо доповнювати перелік встановлених осіб. Готуватимемо цей трек – обмін з тимчасово окупованими територіями. І окремий трек – ми вже розпочали розмову з Російською Федерацією щодо обміну українців – всіх, включно з кримськими татарами, іншими українцями, які перебувають на території Росії”, – сказав глава держави.

Фактично, йдеться про те, що процес обміну полоненими певною мірою розблокований. Але є важливі застереження щодо подальших перемовин.

Зокрема, заяви міністра і гаранта прозвучали після озвучених вимог представників РФ щодо припинення кримінальних проваджень проти тих злочинців – учасників незаконних збройних формувань в ОРДЛО, кого Україна видаватиме.

Примітно, що з аналогічною заявою виступили і представники самопроголошеної “ДНР”. Так, “омбудменка” так званої “ДНР” Дар’я Морозова заявила, що бойовики готові вести перемовини з Україною про наступний обмін полоненими, але лише після проведення “процесуального очищення” вже звільнених бойовиків. За її словами, до виконання цього пункту мова про новий обмін не йтиме.

Раніше цього не було.

Тому заяви міністра закордонних справ України і Президента України не можуть не викликати певних пересторог. Йдеться про те, що Україна, скоріше за все, погодилася на умови РФ і представників т. зв. “республік” щодо механізму “юридичної очистки”. Погодилася в односторонньому порядку.

Варто зауважити, що Росія, вимагаючи від України, процедури “юридичної очистки” бойовиків, не робить такого кроку у відповідь. Тільки в Росії зараз незаконно утримується близько ста наших громадян. Тому Україна повинна наполягати на тому, щоб Росія закрила проти них кримінальні провадження. До речі, Росія досі не провела таку процедуру щодо звільнених українських моряків, які були захоплені агресором у Керченській протоці.

Крім того, “юридична очистка” злочинців може створити підґрунтя для ухвалення Верховною Радою закону про амністію бойовиків.

Ще одне застереження по списках обміну.

Коли Президент України Зеленський говорить про два треки, то тим самим визнається юрисдикція РФ над анексованим Кримом. Їх з нашого боку повинно бути три, а не два. Перший – полонені, які перебувають в ОРДЛО. Другий – політичні заручники Кремля. Третій – незаконно утримувані українські громадяни в Криму. Не можна кримські списки об’єднувати з іншими.

Нагадаю, 29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами. В Україну повернули 76 осіб, найманцям РФ передали 127.


Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Перед терактом у "Крокусі" проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...