В ОРЛО зайшла колона техніки з РФ і відбулася ротація російських військових

Показовим є той факт, що проходження військової колони, проведення батальйонно-тактичних навчань і поява в цих районах новітньої російської техніки, співпало з початком роботи Тристоронньої контактної групи у Мінську. Чергові засідання у режимі відеоконфе

До окупованого Луганська з території Російської Федерації зайшла колона важкої техніки. Під час її пересування, у низці районів Луганської області повністю зник стільниковий зв’язок.

За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», з 15 по 17 лютого в ОРДЛО відбулася планова ротація регулярних підрозділів Збройних сил РФ, а також передислокація автомобільної техніки з Росії на територію України. Розвантаження техніки з цієї колони відбулося у двох місцях. Перше – за адресою місто Луганськ, провулок Краснодонський, де базується окремий батальйон матеріально-технічного забезпечення 2 Армійського корпусу «ЛНР». І друге місце – це територія АТП 10927, розташоване за адресою м. Луганськ, вул. Оборонна, 101А.

Зазначу, що під час проходження цієї колони у 9 окупованих районах Луганської області повністю зник стільниковий зв’язок. Ззв'язок зник в Красному Лучі, Алчевську, Кадіївці, Первомайську, Голубівці, Брянці, Перевальську таЮвілейному. Окупаційна влада заявила про аварію на ЛЕП, що живить «комутаційний вузол». Примітно, що зв'язок був відсутній в конкретних містах, тоді як мешканці окупованихтериторій, що знаходяться між зазначених населених пунктів, такої проблеми не відзначали. До речі, проблеми зі зв'язком фіксувалися і у абонентів «республіканського» оператора «ЛугаКом»

Це свідчить про те, що росіяни вжили заходів, аби унеможливити витік інформації про передислокацію техніки і живої сили.

Одночасно з проходженням колони, продовжуються батальйонно-тактичні навчання на полігоні біля селища Бугаївка, а СММ ОБСЄ фіксує накопичення забороненої Мінськими домовленостями бронетехніки.

В місцях розведення зафіксовано близько 10 танків – 7 одиниць Т-72 і 3 одиниці Т-64. Однак головне те, що протягом останніх днів було зафіксовано роботу російської радіолокаційної станції (РЛС) «Каста- 2Е1». Паралельно відбувається передислокація підрозділів 2-го Армійського корпусу безпосередньо до лінії розмежування. Зафіксована ротація живої сили і завезення боєкомплекту на одну з баз накопичення та зберігання важкої бронетехніки за адресою м. Первомайськ, вул. Воровського, 22. Це база шахтних пускових установок (ШПУ) з буріння стволів і свердловин. З цієї території раніше велися обстріли позицій ЗСУ зі ствольної артилерії. Крім того, зафіксовано інтенсивний рух військової техніки окупантів біля селища Калинове. Крім того, на первомайсько-стаханівському напрямку останніми днями фіксується робота російських систем радіоелектронної боротьби (РЕБ). Таким чином під прикриттям РЕБу відбувається і передислокація, і підготовка до можливих військових провокацій на цій ділянці фронту.

Показовим є той факт, що проходження військової колони, проведення батальйонно-тактичних навчань і поява в цих районах новітньої російської техніки, співпало з початком роботи Тристоронньої контактної групи у Мінську. Чергові засідання у режимі відеоконференції були заплановані на 16-17 лютого.

Варто зауважити, що в ці дні окупанти вкинули у мережу інформацію про мобілізаційні заходи в ОРДЛО, але наразі ця інформація не підтверджена. Таким чином, спецслужбами «ЛНР» і РФ створювалася легенда прикриття щодо проведення оперативних заходів з передислокації бронетехніки і живої сили, а також проведення навчань і концентрації техніки на лінії розмежування.

Засідання ТКГ відбувалося два дні підряд. На засіданнях ТКГ повинні булиобговорити численні порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ.

Окупанти, водночас, намагалися звинуватити українську сторону в ескалації обстрілів на лінії розмежування та зірвати відкриття КПВВ «Щастя» і «Золоте». Завдяки оприлюдненню ГІ «Права справа» інформації про передислокацію підрозділів біля Щастя і Станиці Луганської, вдалося уникнути ескалації військової напруги на момент проведення зустрічі ТКГ. Водночас, накопичення передових підрозділів 2 АК спостерігається переважно в місцях пілотного розведення і роботи проблемних КПВВ.

Нагадаю, 14-16 лютого в ОРДЛО було зафіксоване стягування техніки безпосередньо до лінії розмежування і підготовку збройних провокацій для того, аби звинуватити Україну в невиконанні зобов’язань за Мінськими домовленостями напередодні чергової зустрічі Тристоронньої контактної групи.

Одночасно в «ЛНР» проводяться командно-штабні навчання поблизу селища Бугаївка і селищ Мирне і Круглик. Після оприлюднення цієї інформації у ЗМІ, терористи вимушено підтвердили факт проведення таких навчань і участь в них важкої бронетехніки, танків і ствольної артилерії калібром понад 120 мм. На брифінгу в окупованому Луганську «офіцер прес-служби управління народної міліції ЛНР» Іван Філіпоненко заявив, що «на поточному тижні на полігонах Народної міліції пройшли заняття з тактичної і вогневої підготовки з танковими і артилерійськими підрозділами, а також спеціальної підготовки з інженерними підрозділами і фахівцями зв'язку».

СММ ОБСЄ також підтвердила цю інформацію.

Крім того, 15 лютого у тимчасово окупованій Горлівці підірвався автомобіль комадира батальйону т.зв. «народної міліції» «ДНР» Сергія Попова з кримінальними прізвиськами «Длинный» і «Дуремар».

Цей інцидент є інформаційно-психологічною операцією терористів і Російської Федерації. Мета – звинуватити українську сторону в небажанні виконувати узяті на себе зобов’язання та зриві перемир’я напередодні чергового раунду переговорів ТКГ.

Спеціально для інтернет-видання UA.News

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Зеленський готовий! Припинити удари по НПЗ Росії в обмін на... Ця угода врятує Україну

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:05

Удари українських безпілотників по російських НПЗ виявилися більш дієвими, ніж захіні санкції. Але неочікувано для всіх на захист Росії виступили… США. Представники Штатів заявляють, нібито знищення російської нафтопереробної галузі негативно вплине на...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою - нічим відбиватися, - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...