У бюджеті та Пенсійному фонді немає коштів для виплати пенсінерам тисячі Зеленського

Змінюються уряди, «мутують віруси», а та «тисяча» в українському політикумі залишається незмінною ще з часів Юлії Тимошенко. І сьогодні вона перейшла у спадок до пана Зеленського»

Ідея президента Володимира Зеленського виплатити пенсіонерам разову виплату 1000 гривень на період карантину – типовий популізм, оскільки у держбюджеті та Пенсійному фонді, немає достатніх коштів для цього

Нагадаю, 17 березня президент Володимир Зеленський заявив, що на період карантину літні люди, пенсія яких нижча 5 тисяч гривень, отримають надбавку в розмірі 1000 гривень. На мою думку, це гарне рішення, для допомоги найменш захищеним верствам населення і демонстрації турботи уряду про літніх людей.

Утім, з огляду на величезну кількість пенсіонерів, у бюджеті відсутня достатня кількість коштів для виплати такої надбавки.

В Україні сьогодні офіційно зареєстровані близько 11 мільйонів пенсіонерів. З них лише 1 мільйон отримують пенсію понад 5 тисяч – це не більше 12% від загального числа.

Тобто, за логікою Зеленського, надбавку 1000 гривень повинні отримати близько 10 мільйонів пенсіонерів. Це створює додаткове навантаження на Пенсійний фонд у розмірі 10 мільярдів гривень і збільшення витрат на 27%.

Варто зауважити, що бюджет Пенсійного фонду на 33% фінансується за рахунок коштів держбюджету. За прогнозами, пік епідемії коронавірусу триватиме 3 місяці, тож для виплати такої надбавки, на держбюджет ляже навантаження у розмірі близько 30 мільярдів гривень. І ось тут виникає питання – де взяти ці кошти?

Президент запропонував компенсувати ці виплати за рахунок залучених коштів міжнародних інвесторів, передусім – Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Кабінет міністрів планує надіслати МВФ листа з проханням про фінансову допомогу для подолання наслідків епідемії коронавірусу. Водночас, агентство Bloomberg зазначило, що через зміну уряду, переговори України і МВФ щодо нового кредиту можуть затягнутися на місяці.

Раніше в НБУ заявили, що Україна завершує роботу над вимогами МВФ для початку нової кредитної програми. Фонд планував погодити нову програму допомоги для України у лютому-березні.

Але я песимістично оцінюю надання Україні найближчим часом нових траншів фіндопомоги. Позиція МВФ щодо України, досить жорстка і безкомпромісна. Найголовніша вимога – ухвалення Верховною Радою закону про продаж землі. Однак наразі ухвалення цього документа відкладено через коронавірус і надання Україні нових коштів, так само “зависло у повітрі”.

Діра в держбюджеті сягає 20 мільярдів гривень, з яких 13 мільярдів – недорахування через непрофесійну роботу державної митниці та її голови Максима Нефьодова. Тож виплачувати надбавку пенсіонерам у 1000 гривень, просто немає з чого. А заяви президента про це – елемент політичного популізму.

Змінюються уряди, “мутують віруси”, а та “тисяча” в українському політикумі залишається незмінною ще з часів Юлії Тимошенко. І сьогодні вона перейшла у спадок до пана Зеленського.

Для інтернет-видання UA.News

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...