Схема на мільярди гривень: Подробиці незаконного вивезення вугілля з ОРДЛО

В такий спосіб Росія допомагала наповнити бюджети самопроголошених «республік» для забезпечення фінансування соціальних виплат населенню

Державне бюро розслідувань опублікувало схему справи Медведчука та Порошенка, яких звинувачують у підриві енергетичної безпеки України у 2014-2015 роках та фінансуванні тероризму за допомогою закупівлі вугілля з території України, яку контролює Російська Федерації.

«Отже, очевидно, що своїми умисними діями за попередньою змовою громадяни Порошенко, Медведчук, Кузяра та Демчишин сприяли діяльності терористичних організацій “Л/ДНР”, забезпечуючи придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України», - йдеться у повідомленні.

ДБР також зазначає, що внаслідок цього злочину протягом усього 2015 року терористам «Л/ДНР» було перераховано не менше 205 мільйонів 391 тисячі гривень. За їх інформацією, загалом на цю справу планувалося виділити не менше ніж 3 мільярди 168 мільйонів гривень.

На думку слідства, своїми діями фігуранти поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій, що, своєю чергою, підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, а також надало РФ ширші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності.

Нагадаю декілька фактів щодо закупівлі вугілля з території України, яку контролює Російська Федерації.

Так, наприклад, 09.01. 2019 року ексміністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш в ефірі телеканалу «Прямий» заявив, що щороку Росія вивозила з окупованих територій Донбасу 2,8 мільйона тонн вугілля.

«З частини окупованого Донбасу РФ щороку незаконно вивозить 2,8 мільйона тонн антрацитового вугілля, його вартість у перерахунку складає 288 мільйонів доларів», – зазначив він.

Примітно, що вже 11 січня 2019 року в інтерв'ю УНН тодішній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявив,що загальний обсяг вугілля, яке незаконно вивозилося Росією з території Донбасу, сягало 7 мільйонів тонн на рік.

«Загальний обсяг, за нашими оцінками, коливається приблизно в районі 7 мільйонів тонн на рік. Якщо помножити на 50-60 доларів за тону, можна порахувати приблизну кількість збитків», – сказав Тука.

Помножити 60 доларів на 7 мільйонів тонн виявилося не складно.

Складніше було пояснити інший аспект. За інформацією ексголови МінТОТ п. Черниша, безпосереднього керівника п. Туки, з окупованого Донбасу РФ щороку незаконно вивозить 2,8 мільйона тонн антрацитового вугілля і його вартість у перерахунку становить 288 мільйонів доларів.

Погодьтеся, що є різниця між інформацією Черниша щодо вивозу на територію РФ 2,8 млн тон вугілля з ОРДЛО і, власне, інформацією того ж міністерства за рік потому – 68 млн.тон вугілля.

Ще більше запитань виникло після заяв Туки про те, що Україна постійно відстежувала переміщення контрабандного вугілля через свою агентурну мережу та за допомогою супутникового спостереження.

Якщо спеціальні служби і ГУР МОУ постійно відстежували переміщення українського вугілля за допомогою супутників, то як пояснити той факт, що за версією керівника групи «Інформаційний Спротив» п. Тимчука в Ростовську область з території ОРДЛО було вивезено вугілля лише на 100 мільйонів доларів.

Нагадаю, свого часу, керівник групи ІС Дмитро Тимчук заявив, що у 2017 році вивіз вугілля з ОРДЛО в Ростовську область становив 1 595 625 тонн на суму $63,140 млн, що становило $54,7 за тонну вугілля, то тільки за 1 квартал 2018 року в РФ поставлено 747 103 тонн на суму $25,81 млн ($34,54 за 1 тонну вугілля).

Групу «Інформаційний спротив» вважають структурою наближеною до ГУР МОУ. Керівником ГУР МОУ на той час був В.Бурба. Мовиться про те, що, на мою думку, підлеглі Бурби відверто маніпулювали обсягами контрабандного вугілля з ОРДЛО, фактично прикриваючи протизаконні оборудки представників тодішньої влади з країною-окупантом.

Утім, заради справедливості, треба визнати, що маніпулювали обсягами вивезеного українського вугілля і сумами всі учасники схеми.

Після виступу Черниша 11 січня 2019 року мною були оприлюднені дані щодо обсягів вивезеного росіянами вугілля з території окупованих районів Донбасу. Зокрема, повідомлялося про те, що загальний обсяг проданого вугілля з окупованого Донбасу тільки в країни ЄС складає близько 2 мільйонів тон. Крім того, починаючи від березня 2017 року до липня 2018 року Туреччина купила 2,3 мільйона тон цього вугілля.

Реакція тодішньої влади була миттєва. В цей же день заступник Черниша Георгій Тука заявив, що загальний обсяг вугілля, яке незаконно вивозиться Росією з території Донбасу, досягає 7 мільйонів тон на рік.

Варто зазначити, що крім країн ЄС та Туреччини українське вугілля видобуте на окупованій території Донбасу постачалося на територію України під виглядом видобутого на території РФ і споживалося на території самої РФ.

«Воно (українське вугілля) споживається на Новочеркаській станції… Основні обсяги сортового вугілля транзитом через територію Росії йдуть на експорт», – цитувало заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського агентство Reuters. Новочеркаська ГРЕС належить генеруючій ОГК-2 ВАТ «Газпром» і споживає близько 3 млн т вугілля на рік.

В червні 2017 року тодішній виконувач обов'язків гендиректора компанії «ДТЕК Енерго» Дмитро Сахарук повідомив, що на вугільних підприємствах компанії (на окупованій території) планували видобути 8 мільйонів тонн товарного антрациту. «Із 8 мільйонів тонн – 1 мільйон тонн планували вивезли звідти. Ще близько 2 мільйонів тонн вони (бойовики) вивезуть на Старобешівську ТЕС. Залишається близько 5 мільйонів тонн – це профіцит, який у них є, і його треба кудись подіти», – розповів Сахарук.

Варто зазначити, що у вересні 2017 року заступник міністра економіки РФ Сергій Назаров заявив, що щомісячно з окупованих територій Донбасу бойовики відправляють у РФ приблизно 1 млн. тонн вугілля. Надалі отримане вугілля Росія реекспортує у треті країни.

В такий спосіб Росія допомагала наповнити бюджети самопроголошених «республік» для забезпечення фінансування соціальних виплат населенню. «Вони розв'язують усі свої проблеми із соціальною інфраструктурою, бюджетом і пенсіями», – зазначив Назаров.

З Росії в Україну було привезено вугілля на суму понад ніж в півтора мільярда доларів США. Росія щорічно поставляла в Україну близько 10 мільйонів тонн вугілля і розраховувала зберегти цей ринок.

В ОРДЛО, за оцінками спеціалістів, видобувають близько 15 млн тон вугілля на рік. Тільки на території тимчасово окупованої Луганщини 35 тисяч робітників зайнято у вугледобувній промисловості. А інформація деяких українських ЗМІ про те, що мало не всі шахти там затоплені, а гірники сидять без зарплат – це «білий шум» з метою мінімізації репутаційних ризиків, коли спливали реальні факти реалізації вугілля з окупованих територій.

Нагадаю, 12 листопада слідчі СБУ та ДБР вручили підозру колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину. Зазначається, що підозра оголошена за ст. 258-3 Кримінального кодексу України – сприяння терористичній групі чи терористичній організації.

20 грудня 2021 року виконувач обов’язків генерального прокурора Олексій Симоненко підписав повідомлення про підозру експрезиденту Петру Порошенку у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

За даними ДБР, Порошенко підозрюється у тому, що, «діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема, з-поміж представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Марш на Харків у травні! Українцям підсунули страшну інформацію. Спецслужби РФ почали операцію, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:40

Російське військове командування сподівається знайти достатні ресурси (300 тис. мобілізованих) для проведення наступальної операції на Харків, пише Інститут вивчення війни. Схожі повідомлення просувають й інші джерела. Політолог та військовий аналітик ...

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...