Російські окупанти продовжують провокації, активно мінуючи місцевість біля позицій сил ООС

Згадані факти свідчать про порушення окупантами низки міжнародних договорів, зокрема Оттавської конвенції щодо заборони або обмеження застосування мін, мін-пасток, інших пристроїв, заборони застосування, виробництва та передавання протипіхотних мін тощо.

Днями штаб операції Об’єднаних сил повідомив, що з боку окупованої Ужівки у напрямку Водяного окупанти здійснили дистанційне мінування позицій українських військ, використовуючи міни ПОМ-2.

«Про порушення режиму припинення вогню та зухвале використання заборонених мін збройними формуваннями Російської Федерації через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ», – додає штаб.

Це далеко не перший випадок мінування забороненими міжнародними конвенціями протипіхотними мінами. Так, у січні поточного року повідомлялося, що бойовики проводять заходи з дистанційного мінування територій біля населених пунктів Золоте-5 і Оріхове. Мінування здійснювалося протипіхотними мінами ПОМ-2.

Для доставки міни використовується гранатомет РПГ-7 з переробленою гранатою ПГ-7. Радіус суцільного ураження становить до 16 метрів, міна спрацьовує, коли людина зачепить одну із чотирьох тонких капронових ниток, завдовжки до 10 метрів кожна.

У вересні 2016 року повідомлялося, що подібне мінування було зафіксоване у смузі відповідальності так званої 7-ї бригади, «9-го» та «11-го полків» російсько-окупаційних військ. Йшлося про приховане мінування місцевості протипіхотними мінами ПОМ-2 «Отьок». Тоді внаслідок порушення правил встановлення міни, дістав поранення 25-річний бойовик Костянтин Тиквенко з так званого «9-го полку» російсько-окупаційних військ.

Примітно, що застосування мін ПОМ-2 заборонено Оттавською конвенцією, ухваленою 1999 року. У 2020-му бойовики почали активніше використовувати їх.

Варто зазначити, що російсько-окупаційні війська активно мінують місцевість і на луганському напрямку. Так, в районі тимчасово окупованого н.п. Весела Гора (окупована територія Луганської області) місією ОБСЄ зафіксовані протитанкові міни.

В звіті СММ ОБСЄ станом на 14 листопада 2020 року йдеться про те, що «приблизно в 1,5 км до схід-північно-схід від н. п. Весела Гора (непідконтрольний уряду, 16 км на північ від Луганська) та орієнтовно в 70 м на захід від автодороги Н21 Місія зафіксувала приблизно 40 протитанкових мін встановлених в 4 ряди».

Згадані факти свідчать про порушення окупантами низки міжнародних договорів, зокрема Оттавської конвенції щодо заборони або обмеження застосування мін, мін-пасток, інших пристроїв, заборони застосування, виробництва та передавання протипіхотних мін тощо.

У статті 1 Оттавської конвенції від 1997 року зазначено: кожна держава зобов’язується ніколи й за жодних обставин не застосовувати протипіхотні міни; не розробляти, не виробляти, не набувати іншим чином, не накопичувати, не зберігати й нікому не передавати, прямо чи опосередковано, протипіхотні міни; не допомагати, не заохочувати й не спонукати будь-яким чином будь-кого до діяльності, забороненої для держави-учасниці згідно з цією Конвенцією.

Порушуючи міжнародні договори та взяті на себе зобов’язання у межах Мінського процесу, російсько-окупаційні війська продовжують сталу практику щодо дистанційного мінування місцевісті у районах прилеглих до позицій підрозділів Об’єднаних сил та інженерного обладнання позицій.

За попередньою оцінкою, площа районів під російською окупацією, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни сягає близько 14 тис. км2 .

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...