Російська вакцина від COVID-19: Що чекає на мешканців окупованих територій Донбасу

Росія має намір використовувати території квазіутворень для проведення 3-го - клінічного - етапу випробувань вакцини. У так званій «сірій зоні», де можна приховати сліди будь-якого злочину, де картина реальності спотворена так, як хочеться кремлівським ку

На окупованих територіях Донбасу очікують поставку російської вакцини від COVID-19 "Супутник V". Які ризики несе ця ситуація, і як на неї повинен реагувати офіційний Київ?

Нагадаю, що ще в серпні місяці влада РФ заявила, що вакцина успішно пройшла дві стадії досліджень на добровольцях у віці від 18 до 60 років і приступили до вакцинації населення. Робилося це, незважаючи на те, що препарат не пройшов 3-го етапу апробації - клінічних випробувань.

По суті, дана вакцина не сертифікована. Немає міжнародного сертифікату. Так, наприкінці листопада минулого року Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що контактує з розробником російської вакцини, але терміни отримання дозволів на «Супутник V» , за їх словами, «передбачити важко».

Примітно, що в Європейському агентстві з лікарських засобів досі не отримали від російської сторони запит на вироблення наукових рекомендацій по препарату «Супутник V» . Як пояснили в агенстві, компанія-розробник повинна «провести попередні обговорення і подати заявку» для авторизації на ринку. Лише потім спеціальний комітет з лікарських препаратів для людини оцінить надані дані, щоб упевнитися, що «переваги даної вакцини переважують пов'язані з нею ризики».

Тобто, можна казати, що російський «Супутник V» - є вакциною сумнівного походження. Апробування вона проходила тільки в країнах-сателітах Росії – Білорусі та Венесуелі.

В свою чергу у РФ стверджують, що ефективність вакцини - 91%. Але з урахуванням того, що не було реальних клінічних випробувань, а також з урахуванням традиційно брехливої російської пропаганди - говорити про ефективність «Супутник V», м'яко кажучи, передчасно.

Щодо анонсованої вакцинації цим препаратом мешканців окупованих територій Луганської і Донецької областей. Варто зазначити, що офіційно РФ називає ці райони частиною України. Відповідно,подібні її дії – є фактом прямого втручання у внутрішні справи нашої країни. Тим більше, що українська сторона вже заявила про готовність вакцинувати мешканців окупованих територій Донбасу безпосередньо на КПВВ.

Ось тільки відкриття пунктів пропуску російська сторона блокує. А тому всі заяви РФ, що вона проводить вакцинацію в рамках «гуманітарного співробітництва» (тому що Київ нібито відмовляє мешканцям ОРДЛО в вакцинації) - не витримують критики. Швидше слід говорить про те, що Росія має намір використовувати території квазіутворень для проведення 3-го - клінічного - етапу випробувань вакцини. У так званій «сірій зоні», де можна приховати сліди будь-якого злочину, де картина реальності спотворена так, як хочеться кремлівським кураторам, легше замовчати факти смертності від вакцинації не сертифікованим препаратом. Швидше нам намалюють картину ефективності «Супутника V» на рівні 120%. При цьому наголошуючи, що вакцинація на окупованих територіях - це виключно гуманітарний аспект, елемент турботи з боку РФ.

Впевнений, що українські МЗС і МОЗ повинні заявити про те, що Росія має намір проводити випробування сумнівної вакцини на громадянах України, які проживають на окупованих територіях.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

Спецслужби РФ спалилися! Хто керував атакою на Ізраїль. Путін вступає у нову війну

середа, 17 квітень 2024, 9:32

За новим конфліктом між Ізраїлем та Іраном стоять спецслужби РФ. Росіяни розраховують, що нова війна на Близькому Сході відволіче західних політиків від геноциду України. Військовий радник Ірану заявив про успішне проведення інформаційно-психологічної ...