Росія блокує роботу СММ ОБСЄ і стягує війська до лінії розмежування

Водночас є низка інших фактів, що загрожують активізацією бойових дій на Сході. Зокрема, окупанти передислоковують важку бронетехніку на окуповані території та блокують роботу Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

Стягнення російських військ: інформація в західних ЗМІ про накопичення сил біля кордонів Росії та України є відтяжни́м маневром агресора для прикриття передислокації важкої бронетехніки на окуповані території Луганщини та Донеччини безпосередньо до лінії розмежування сторін. Це загрожує суттєвою ескалацією збройного протистояння в зоні проведення ООС

Стягнення російських військ: загрозі чи блеф? Росія блокує роботу СММ ОБСЄ і стягує війська до лінії розмежування. Утім, оприлюднену в ЗМІ інформацію про передислокацію військ агресора біля кордонів з Україною слід розглядати як елемент інформаційно-психологічної операції російських спецслужб для військово-політичного тиску на українське військове і політичне керівництво.

Нагадаю, що Єльнінський полігон розташований на відстані 300 кілометрів від російсько-українського кордону. Ця відстань некритична і не становить загрози для масштабного вторгнення в Україну.

Водночас є низка інших фактів, що загрожують активізацією бойових дій на Сході. Зокрема, окупанти передислоковують важку бронетехніку на окуповані території та блокують роботу Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

З 30 жовтня до 1 листопада з території Росії відбулася передислокація важкої бронетехніки у тимчасово окуповані райони Луганської області.

Одночасно проводиться низка оперативних заходів для унеможливлення витоку інформації: окупанти блокують роботу місії ОБСЄ біля контрольно-пропускних пунктів «Ізварине» і «Довжанське», а в районах передислокації техніки повністю вимикається стільниковий зв’язок.

СММ ОБСЄ також фіксує переміщення саме важкої бронетехніки з Росії. За даними спостерігачів, у Луганській області в район селища Шимшинівка передислоковано 10 танків, а в район полігону Тернове – 67 танків.

Причому це – техніка «невстановленого типу». На кожній бойовій техніці є певне маркування, що дозволяє ідентифікувати її приналежність до 1 чи 2 Армійського корпусів терористів. Однак на вказаній важкій бронетехніці такі розпізнавальні «тактичні знаки» відсутні, що унеможливлює їхню ідентифікацію. Це доводить, що техніка має російське походження.

Стягнення російських військ: росіяни блокують роботу СММ ОБСЄ

Окупанти також здійснюють комплекс заходів із недопущення СММ ОБСЄ до місць пілотного розведення військ поблизу селищ Петрівське у Донецькій області та Золоте в Луганській області.

Водночас на окупованих територіях біля Міусинська створена нова батальйонно-тактична група, у складі 60 танків і 20 одиниць реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Крім того, за останній тиждень російськими окупантами створені щонайменше три батальйонно-тактичні групи.

Я переконаний, що ці факти свідчать про створення ударного угруповання та підготовку Росії до ескалації збройного протистояння в безпосередній близькості до лінії розмежування. Або щонайменше про ймовірну ротацію збройних сил країни-агресора. І це – дуже небезпечний сценарій.

Крім того, за останні дві доби місія ОБСЄ зафіксувала близько 500 обстрілів з боку окупантів.

Це свідчить про стрімке зростання провокацій учасниками незаконних збройних формувань.

При цьому інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони України про те, що з території Росії було перекинуто 10 одиниць бронетехніки, яку відремонтували на території країни-агресора, є недостовірною. На території окупованих районів Луганщини було створено низку підприємств, що наразі займаються ремонтом військової техніки. Тож потреба ремонтувати її на території Росії відсутня.

Нагадаю:

  • 30 жовтня американське видання The Washington Post з посиланням на неназвані джерела опублікувало інформацію про нарощування військової сили і передислокацію військ у безпосередній близькості до кордонів з Україною. Передусім ішлося про накопичення військ на території полігону поблизу російського міста Єльня – т.зв. «Єльнінського полігону».
  • У Міноборони України спростували цю інформацію. Відомство повідомило, що станом на початок листопада біля українського кордону і на загарбаних територіях на сході зосереджене угруповання військ агресора загальною чисельністю близько 90 тисяч людей. До їх складу входять війська 8-ї, 20-ї армій Південного та Західного військових округів, сил і засобів Чорноморського флоту Росії. Крім того, поблизу українського кордону базуються окремі з’єднання і частини 4-ї, 6-ї армій Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони Повітряно-космічних сил Збройних сил Росії.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна "не має ілюзій та не боїться", бо Україна-21 відрізняється від країни у 2014 році.
Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...