Привласнив 720 тисяч: На Луганщині повідомили підозру екскерівникові місцевої військово-цивільної адміністрації

Цікаво, що для викриття злочинної схеми співробітникам прокуратури і слідчим знадобилося цілих три роки. Хоча про факти зловживань з боку посадовців їм повідомляли раніше.

На Луганщині правоохоронці три роки не могли викрити злочинця. Нещодавно пресслужба прокуратури Луганської області оприлюднила інформацію про викриття злочинної схеми колишнього керівника військово-цивільної адміністрації населеного пункту області. Показово, що для викриття злочинної схеми співробітникам прокуратури і слідчим ГУ Нацполіції Луганщини знадобилося цілих три роки.

За даними слідства, посадовець за попередньою змовою з директором підприємства-підрядника заволоділи коштами, виділеними державою для капітального ремонту покрівель житлових будинків, що були пошкоджені внаслідок обстрілів проросійськими бойовиками. Схема була реалізована шляхом «придбання» будівельних матеріалів, що фактично надавалися Норвезькою радою у справах біженців в Україні як благодійна допомога для відновлення житла та інших об’єктів інфраструктури, які постраждали під час проведення АТО.

Цікаво, що для викриття злочинної схеми співробітникам прокуратури і слідчим знадобилося цілих три роки. Хоча про факти зловживань з боку посадовців їм повідомляли раніше.

29 листопада 2017 року я звернувся до міністра МВС України Авакова та голови СБУ Грицака із заявою щодо вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області.

У заяві, зокрема, йшлося про те, що 19.11.2015 року між військово-цивільною адміністрацією селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області, в особі керівника Шакуна С.В., та ТОВ «ОЛВІСТ-ЛТД» було укладено договір на виконання робіт №33, предметом якого було проведення капремонту житлового будинку №17 на вул. Театральна у селищі Новотошківське.

snegiriiv1
Фото: скріншот

За укладеним договором, ТОВ «ОЛВІСТ-ЛТД» мало провести роботи з покрівлі, заміни віконних та дверних блоків у житловому будинку за майже 720 тисяч гривень.

Натомість, за інформацією мешканців с. Новотошківське, у період з квітня до вересня 2015 року будівельні роботи щодо покрівлі будівлі житлового будинку на вул. Театральна, 17 здійснювалися мешканцями будинку самостійно, з використанням будівельних матеріалів, які надходили від Представництва Норвезької ради у справах біженців України.

Примітно, що роботи з заміни віконних та дверних блоків у цьому будинку, які мали виконуватись відповідно до договору на виконання робіт № 33 від 19.11.2015 року, у грудні 2015 року не проводились. Віконні та дверні блоки були завезені до селища Новотошківське лише 29.12.2015 року, тобто вже після підписання акту виконаних робіт.

snegiriiv3
Селище Новотошківське Фото: Суспільне Донбас (скріншот)

Однак, відповідно до фінансово-господарських документів, укладених службовими особами військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області, а також представниками ТОВ «ОЛВІСТ-ЛТД», на розрахунковий рахунок підприємства було перераховано кошти у сумі 719 118,95 грн.

15 грудня 2017 року я отримав листа за №С-50 за підписом начальника департаменту захисту економіки Управління захисту економіки в Луганській області полковника поліції О. Камишанського, в якому йшлося, що за фактами, вказаними у моєму зверненні, СУ ГУНП в Луганській області почало кримінальне провадження й здійснює досудове розслідування.

Утім, попри цілу низку порушених кримінальних проваджень, 30 травня 2017 року керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз представив нового главу Попаснянської райдержадміністрації – Сергія Шакуна. Його призначення на нову посаду затвердив Президент України Петро Порошенко указом від 23 травня 2017 року.

Sergiy_Shakun
Сергій Шакун Фото: Суспільне Донбас (скріншот)

За інформацією з відкритих джерел, призначення пана Шакуна лобіював заступник голови Луганської ОВЦА полковник СБУ Юрій Клименко. З 1996 до 2015 року Клименко працював у органах Служби безпеки України, зокрема обіймав посаду начальника управління СБУ в Луганській області.

11 червня 2019 року я, як співголова ГІ «Права Справа», звернувся до в.о. голови СБУ Баканова із заявою щодо вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами військово-цивільної адміністрації селища Новотошківське та с. Жолобок Попаснянського району Луганської області. Примітно, що після цього, наприкінці липня, заступник керівника Луганської обласної ВЦА Клименко, після 5 років перебування на цій посаді, написав заяву про відставку.

snegiriiv2
Фото: скріншот

11 жовтня 2019 року я звернувся до Президента України Володимира Зеленського, тодішнього Прем’єр-міністра Олексія Гончарука та міністра МВС Арсена Авакова із заявою про блокування розслідування справ щодо корупційних схем луганських чиновників з боку керівництва Нацполіції та попросив керівників країни взяти розслідування під особистий контроль.

Річ у тім, що з березня 2015 до квітня 2018 року посаду начальника управління СБУ в Луганській області обіймав Олег Козловський. У квітні 2018 року, після мого виступу на телеканалі ZIK, було ухвалене кадрове рішення: Президент Петро Порошенко звільнив Козловського із посади начальника Управління СБУ Луганської області. Указ Президента №106/2018 датований 23 квітня. А 28 січня 2019 року ексначальник УСБУ в Луганській області Козловський був призначений на посаду заступника голови Нацполіції.

Oleg_Kozlovskiy
Олег Козловський Фото: Нацполіція

Попри контроль з боку перших осіб держави, лише 21 квітня 2020 року екскерівникові місцевої військово-цивільної адміністрації було повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем та внесення до офіційних документів неправдивих відомостей, що вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч.3 ст.191, ч.2 ст.28 та ч.1 ст. 366 КК України).

Сподіваюсь на подальшу об’єктивність та неупередженість компетентних органів.

Адже справедливість – є, і за неї варто боротися.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

У "Крокусі" були дві групи бойовиків! ФСБ знала? Вимкнули сигналізацію. Люди задихнулися у пожежі, - Снєгирьов

вівторок, 26 березень 2024, 6:15

У Російській Федерації у пʼятницю, 22 березня, відбувся теракт у «Крокус Сіті Холі» перед концертом гурту «Пікнік» - внаслідок інциденту багато загиблих та постраждалих. Військовий експерт Дмитро Снєгирьов розповів, що приховує Росія в цьому інциденті,...

Теракт у Москві - підстава, перед вибухом сталося дивне. Бойовики спалилися через авто, - Снєгирьов

вівторок, 26 березень 2024, 0:32

РФ просувала причетність України до теракту в Москві задовго до самої стрілянини. Російське МЧС в цей же день повідомили про підпал прокуратури в РФ і нібито український прапор на ній. Потім — машина біля самого ТЦ в Москві з українськими номерами. А я...