Про закриття кордону і повернення українців після введення заборон

Тут виникає питання відповідальності наших громадян перед державою. Якщо вони чудово розуміють, що наразі близько 150 країн світу, зокрема країни Європи і Близького Сходу, уражені COVID-19, але свідомо не скасовують заплановані туристичні поїздки, то наша

За інформацієюпрес-служби Державної прикордонної служби України, минулої доби співробітники Держприкордонслужби України здійснили 22 тисяч пропускних операцій. Переважна їх більшість – більш як 16 тисяч – це пропуск громадян України з-за кордону.

Нагадаю, з 24 березня уряд заборонив українцям виїзд з країни з туристичною метою. А з 27 березня закрито будь-який пасажирський рух через державний кордон – перетнути його можна буде пішки чи на легковому автомобілі.

На мою думку, Кабінет міністрів запізно ухвалив рішення закрити державний кордон для перетину з туристичною метою. Держава взагалі не повинна нести відповідальність за громадян, які не скасували турпоїздки і можуть заражати коронавірусом інших українців. Переконаний, що держава не повинна нести відповідальність за громадян, які своїми туристичними поїздками наражають на небезпеку себе та інших людей.

Тут виникає питання відповідальності наших громадян перед державою. Якщо вони чудово розуміють, що наразі близько 150 країн світу, зокрема країни Європи і Близького Сходу, уражені COVID-19, але свідомо не скасовують заплановані туристичні поїздки, то наша держава не має нести відповідальність за цих громадян. Адже вони своєю поведінкою й егоїзмом, фактично ставлять під загрозу не лише власне здоров’я, а і в першу чергу, здоров’я співгромадян. До того ж, незрозуміло, чому наш уряд лише з 24 березня заборонив перетин кордону туристами – це слід було зробити набагато раніше.

В якості прикладу вирішення цієї проблеми наведу Республіку Білорусь. Президент цієї країни Олександр Лукашенко заявив про те, що держава не несе відповідальності за громадян, які з туристичною метою перебувають за кордоном на момент оголошення в країні надзвичайної ситуації. Ця заява свідчить про те, що люди свідомо зробили свій вибір і мають розуміти, що подібними діями лише створюють потенційну загрозу епідеміологічній ситуації.

Наша влада не лише не перекладає на громадян відповідальність за туристичні поїдки, а навіть стимулює їхнє повернення.Так,27 березня через державний кордонбуло пропущено в Україну майже 22,5 тисячі осіб, які прибули до кордону пішки. Перевіряли їх на зараження коронавірусом т.зв. «експрес-тестами», які не дають стовідсотково точного результату. Ці громадяни дали письмову згоду, що вони ознайомлені з правилами самоізоляції і зобов’язуються дотримуватися їх впродовж наступних 14 днів. І все.Фактично, держава не контролює їхнє переміщення і не карає за порушення режиму обсервації.

Зазначу, що українці прибували до пунктів пропуску переважно пішки. Місцевою владою для їх перевезення було залучено 80 автобусів та мікроавтобусів, якими здійснено більше 500 рейсів. Утім, урядовим рішенням заборонено перевезення більше 10 пасажирів одночасно автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

Примітно, що українців, які останніми днями прилетіли в Україну з Італії та Польщі, не відправляють на обов’язковий 14-денний карантин. Це свідчить про високий ризик поширення коронавірусу в Україні та неготовність держави ефективно протистояти пандемії.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Удари дронами по російських НПЗ: Сили оборони знайшли "ахілесову пʼяту" путінського режиму

понеділок, 18 березень 2024, 9:14

У березні Україна завдала дронових ударів по низці ключових нафтопереробних заводів на території російської федерації. Атаки українських дронів на об’єкти на території російської федерації не були чимось новим і несподіваним. Та у березні росія пережил...

У ЗСУ вкрали 1.5 млрд! Винного відпустили. Розкрили схему на БТРах. Захід усе побачив і не витримав, - Снєгирьов

понеділок, 18 березень 2024, 0:55

Нові схеми у Міноборони. Олександра Лієва, підозрюваного у справі про розкрадання державних коштів, відпустили з під арешту. Розкрита нова схема на снарядах з Болгарії. А Європа створює нову снарядну коаліцію і всіма силами допомагає озброюватися Украї...