Про призначення Арестовича позаштатним радником, або Де я знайду порядних людей, які погодилися б займатися подібними справами

У дивні часи живемо. Боротися з фейками буде людина, яка останні роки, власне, їх і поширювала в інформаційному просторі.

Днями керівник Офісу Президента Андрій Єрмак призначив речника української делегації у Тристоронній контактній групі Олексія Арестовича своїм позаштатним радником з питань стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки та оборони.

Представляючи Арестовича, Єрмак зазначив, що в українському інформаційному просторі тиражується «багато фейків, викривленої інформації та необґрунтованих звинувачень, на які потрібно вчасно та якісно реагувати».

Серед завдань радника з питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони – узгодження позицій профільних відомств і напрацювання «єдиного голосу».

Зупинимося більш детально на ролі Арестовича у тиражуванні фейків, на які, як слушно зауважив керівник Офісу Президента, потрібно вчасно та якісно реагувати.

18 червня 2015 року в ефірі телеканалу «112 Україна» Олексій Арестович заявляє про те, що активна фаза наступу бойовиків повинна початися через 4-5 днів.

«Судячи по системі заходів, які вони проводять, це підготовка до активної фази наступу, яка має розпочатися дня через 4-5. У нас є кругла дата 22 червня рівно о 4:00 години. У них же головний системоутворюючий міф Росії, а також колишнього СРСР, це Велика Вітчизняна Війна. (…) Вони прибивають позиції, з яких вони будуть стріляти. По одній, по дві пристрілки йде, по 10, по 20 штук, заодно дивляться, як українці реагують, наскільки швидко», – зазначив він.

Прогнозований за розташуванням зірок на небі і кавовій гущі в чашці «військового експерта наступ бойовиків не відбувся.

«Їм потрібно створити інформаційне поле для майбутніх подвигів під час наступу…Штурмувати наші позиції вони збиралися 22 червня. Але пройшли дощі, розм’якла земля. Тим більше наступ пов’язаний з форсуванням Сіверського Донця. Тому штурм перенесли», – про це у коментарі Gazeta.ua заявив військовий експерт Олексій Арестович.

Цікава думка. Бойовики, яких 40 % – це місцеві мешканці, перед початком свого наступу з подивом дізнаються, що їх «наступ пов’язаний з форсуванням Сіверського Донця». Погодьтеся, звідки місцеві ватажки бойовиків Дрьомов чи Плотницький могли знати, що т.зв. «лінією розмежування» є річка Сіверський Донець?

Трохи поговоримо про природні явища у вигляді дощу, які перешкодили наступу бойовиків. Ми пам”ятаємо, що зі слів Арестовича, «пройшли дощі, розм’якла земля».

Відкриваю сайт «Sinoptik.ua».

Погода в Луганську на 21 червня 2015 . «Хмарна погода протрималася в Луганську до самого вечора. Без опадів. Температура вдень:+26° +28°.»

Погода в Луганську на 22 червня 2015. «Весь день небо в Луганську було ясним, і хмари не затьмарили його своєю присутністю. Без опадів. Температура вдень:+28°-+29.°»

Весь день небо було ясним, і хмари не затьмарили його своєю присутністю. Затьмарили цей день не хмари, а повідомлення «військового експерта» Арестовича, який навіть не вибачився за свої відверто фейкові повідомлення.

Йдемо далі.

В інтерв’ю «Еспресо» від 3 червня 2020 року Арестович «авторитетно» заявляє про те, що «якщо брати суто військовий аспект, який нікуди не зник, то взагалі з жовтня починається червоний період. Червоний. Коли навіть військова розв’язка стає дуже ймовірною.»

З червня по жовтень багато води спливло і відбулися певні зміни не тільки на фронті, але й у житті «військового експерта» Арестовича. «Для спільного блага» Арестович пішов на компроміс із нинішньою владою, приєднавшись до роботи української делегації у ТКГ. 28 жовтня він став радником з інформаційної політики українській делегації тристоронньої контактної групи у Мінську.

Практичні результати компромісу були оприлюднені буквально за кілька днів після призначення на посаду речника української делегації. З0 жовтня в ефірі одного з телеканалів Арестович коментуючи загострення ситуації на лінії фронту заявляє, що розмови про закінчення режиму припинення вогню на Донбасі є перебільшеними. «Ми не можемо казати про закінчення «режиму тиші». Це буде дуже сильно перебільшено. Ми можемо говорити, що є окреме збройне порушення режиму припинення вогню, яке, на жаль, призвело до таких важких наслідків», – зазначив він.

Погодьтеся, що «окреме збройне порушення режиму припинення вогню»- це не червоний період з можливою військовою розв’язкою, про який ще у червні місяці заявляв цей «експерт». Це абсолютно різні речі..

У далекому 2015 році штурм наших позицій з боку учасників НЗФ не відбувся через «несприятливі погодні умови» в голові окремо взятого Арестовича. Натомість у поточному році колапс у вигляді «червого періоду» не відбувся з інших, далеко не погодніх, причин. Втрутилися більш могутні сили і запрацювали інші механізми. Часи фронди Арестовича залишилися у минулому, у дописах на сторінці у Фейсбук.

У дивні часи живемо. Боротися з фейками буде людина, яка останні роки, власне, їх і поширювала в інформаційному просторі.

Варто зазначити, що у світовій історій були аналогічні випадки.

У 1759 році генерал-лейтенантом французької поліції став Антуан де Сартін, який почав наймати на службу в поліцію людей з кримінальним минулим. Коли ж де Сартіна запитували, чому він наймає на службу в поліцію карних злочинців, останній відповідав: «Де я знайду порядних людей, які погодилися б займатися подібними справами?»

Заради справедливості відзначу, що його таємна поліція вважалася найкращою в Європі. Всі уряди Європи консультувалися з ним з приводу кращого способу організації роботи поліції в їх державах.

Чи буде Арестович настільки ж ефективним як де Сартін? Відповім словами самого генерал-лейтената: «Де я знайду порядних людей, які погодилися б займатися подібними справами?»

Фото: роль Олексія Арестовича – Люся Зайцева в комедії "Не бійся, я поруч" (2012 р.)

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Перед терактом у "Крокусі" проходила спецоперація! Затримали групу бійців. Помітили дивну зброю, - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:15

У Росії 22 березня стався теракт у «Крокус Сіті Холі». Загинуло багато людей, також є постраждалі. Незадовго до теракту біля «Крокусу» затримали групу спортсменів. Але чому? Що там відбувалося? Як Кремль заплутався у своїх словах коментуючи теракт? Куд...