Підсумки Рамштайну-7: Захід не втомився від війни, Україна отримає новий пакет допомоги від союзників

Станом на сьогодні у західних партнерів є чітке розуміння, що Україні треба допомагати, бо саме вона є форпостом для Європи від росії.

Західні партнери вірять у перемогу України над російським агресором, а отже, розширюють військово-технічну допомогу Силам оборони нашої країни. Свідченням цього стали результати сьомої зустрічі координаційної групи представників іноземних країн, фактично негласної антипутінської коаліції, яка традиційно проводиться в німецькому Рамштайні.

Варто зазначити, що за підсумками цієї зустрічі наші стратегічні партнери ухвалили рішення передати українській стороні системи протиповітряної оборони, снаряди для реактивних систем залпового вогню, ствольну артилерію з боєкомплектом до неї, а також зимове спорядження.

Так сталося, що обговорення іноземної допомоги відбулося на тлі наймасованішого ракетного обстрілу росіянами української енергетичної інфраструктури та цивільних житлових об'єктів.

Утім, попри політичний тиск з боку російської федерації, масований обстріл енергетичної інфраструктури та влучання ракети на польську територію, жодних змін у моменті військової підтримки України з боку наших союзників немає.

І це показово. Є розуміння, що допомога Україні надаватиметься й надалі. Крім того, і це головне, є розуміння щодо необхідності надання Україні систем протиповітряної та високоточної зброї, перелік якої наразі достатній.

Крім того, суми допомоги, які були озвучені в ході "Рамштайну-7", більш ніж позитивні й наближаються приблизно до мільярда доларів.

Тобто основна теза: Захід не втомився від війни в Україні, як би того не хотіла росія.

Та й не лише вона одна. Бо вже лунають заяви з боку Угорщини про необхідність укладання мирних угод.

Станом на сьогодні у західних партнерів є чітке розуміння, що Україні треба допомагати, бо саме вона є форпостом для Європи від росії.

Отже, це – не останній "Рамштайн" з військово-технічної допомоги.

У контексті цього не зайвим було б нагадати, що напередодні зустрічі в форматі "Рамштайн" США ухвалили рішення про надання Україні чергового траншу військово-фінансової допомоги на 400 млн доларів, що є дуже показовим і свідчить про те, що процеси військово-технічної та фінансової підтримки України йдуть паралельно, незважаючи на всі політичні колізії в Європі та США.

Нагадаю, за словами міністра оборони США, принаймні шість країн оголосили про нові пакети військової допомоги для України:

  • Швеція – системи ППО, боєприпаси та інше озброєння на $287 млн;
  • Іспанія – дві додаткові пускові установки зенітних ракет HAWK та ракети до них;
  • Канада – $500 млн військової допомоги, зокрема зимове спорядження для солдатів;
  • Німеччина – артилерія та боєприпаси для РСЗВ MARS II;
  • Греція – артилерійські снаряди калібру 155 мм;
  • Польща – артилерійське і протитанкове озброєння, а також ППО ближнього радіуса дії.

Крім того, під час візиту до Києва прем'єр-міністр Ріші Сунак підтвердив, що Велика Британія посилить протиповітряну оборону України. Основний пакет протиповітряної оборони вартістю 50 мільйонів фунтів складається з 125 зенітних гармат і технологій для протидії іранським безпілотникам.

Своєю чергою, Франція передала Україні дві батареї ЗРК Crotale, а також дві ракетні системи залпового вогню.

Нагадаємо, 23 листопада Міністерство оборони Великої Британії оголосило, що вперше з початку війни передасть ЗСУ гелікоптери Sea King: перший з трьох вже в Україні.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...