Олександрійський онкодиспансер: нелегкі будні закладу та надії на покращення

Навіть з допомогою небайдужих людей, Олександрійський онкодиспансер має ряд невирішених питань. Наразі медзаклад потребує капітального ремонту, а також придбання медичного обладнання: УЗД-апарату експертного класу для виявлення онкологічних патологій на р

Вже багато років у КНП "Олександрійський онкологічний диспансер Кіровоградської обласної ради" лікуються онкохворі не тільки з Олександрії, а й з усього новоутвореного Олександрійського району, який на сьогодні включає в себе колишні Світловлодський, Петрівський та Онуфріївський райони. Протягом останніх років медзакладу було дуже непросто залишатися "на плаву". Загроза закриття, недостатнє фінансування та нестача необхідного обладнання – з цими та з багатьма іншими проблемами довелося стикнутися Олександрійському онкодиспансеру, проте сьогодні заклад продовжує лікувати людей, допомагаючи їм у нелегкій боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Як розповів генеральний директор Олександрійського онкодиспансеру Олег Миколайович Носов, у порівнянні з минулими роками, за 2020 рік за допомогою до медзакладу звернулися і пролікувалися в його стінах значно менше людей. Але насправді кількість хворих на рак не зменшилася. За словами Олега Носова, минулорічна статистика є не зовсім коректною, бо заклад у 2020 році працював в умовах пандемії. Лікар також додав, що вже зовсім скоро онкодиспансер почне "пожинати плоди" пізніх звернень, адже результат лікування хворих на рак, які несвоєчасно звернулися за медичною допомогою, буде значно гіршим.

"За 2020 рік, коли через пандемію звернень було менше, Олександрійський онкодиспансер прийняв 6925 осіб. Протягом року було проведено 524 великих оперативних втручань. Що до статистики по злоякісним новоутворенням, то серед чоловіків на першому місці знаходиться рак легенів, на 2-му – рак простати, на 3-му місці – рак шлунку і товстого кишківника, на 4-му – рак сечового міхура і на 5-му – рак підшлункової залози. Серед жінок на першому місці знаходиться рак шкіри, на 2-му – рак молочної залози, на 3-му – рак тіла матки, на 4-му товстого кишківника і на 5-му – рак легенів. Має місце зростання кількості хворих зі злоякісними новоутвореннями і у 2021 році передбачається значний сплеск цього всього. Щодо обласних показників, то за рік на злоякісні новоутворення захворіла 4461 особа, з них померли 1553 хворих. Якщо взяти статистичні дані, проведені для порівняння смертності від онкологічної патології та від коронавірусної інфекції, то смертність від онкології у 15 разів перевищує смертність від COVID-19. Кіровоградська область, на жаль, знаходиться на першому місці знизу по захворюваності на злоякісні новоутворення. На Кіровоградщині захворюваність на рак на 32% більше, ніж взагалі по Україні. Тобто, ми в дуже тяжкій ситуації з онкологією" - зазначив генеральний директор Олександрійського онкодиспансеру Олег Носов.

Не зважаючи на невтішну статистику що до онкозахворювань та крайню необхідність роботи такого закладу, Олександрійський онкодиспансер постійно стикається з перешкодами і самотужки бореться за своє існування. Навіть після того, як онкодиспансер вдалося врятувати від закриття, проблеми на цьому не закінчилися, адже фінансування, якого й раніше не вистачало, значно зменшилося. Торік із поданих до Національної служби здоров’я України шести пакетів надання допомоги було законтрактовано тільки один – "Амбулаторна допомога". Тобто, лікарі онкодиспансеру на той час могли лише прийняти та оглянути людину, призначити їй подальше обстеження та лікування, але лікувати заклад не міг, адже інші пакети з надання медичної допомоги були закриті.

"Було дуже важко, бо ми продовжували безкоштовно надавати всю медичну допомогу, включаючи хірургічну, яку раніше надавав наш заклад, і ми пройшли цей тяжкий період, притому зі сторони тодішньої обласної влади було абсолютне непорозуміння. Починаючи з 2015 року і за 5 років поспіль обласна влада допомогла Олександрійському онкодиспансеру на 30 тисяч гривень. Я вважаю, що це просто геноцид, і так само це розуміє й нинішня влада області" - запевнив Олег Носов.

Наразі ситуація в онкодиспансері залишається складною, але в цьому році заклад вже має на руках три пакети надання допомоги онкохворим: це пакети "Амбулаторна допомога", "Стаціонарна хірургічна допомога без оперативних втручань" і "Стаціонарна хірургічна допомога з оперативними втручаннями". Але сума по цим трьом пакетам менша, ніж за один пакет у минулому році, говорить генеральний директор онкодиспансеру:"Припустимо, пакет амбулаторної допомоги НСЗУ надала в сумі 67085 грн 29 коп. Це загальна сума, яка буде розподілена на 9 місяців. Щоб було зрозуміло, в місяць онкологічний диспансер отримує за надання амбулаторної допомоги всім своїм хворим 6708 грн. Цих коштів навіть недостатньо, щоб обстежити людину в повному обсязі, а сюди входять прийом, матеріали, лабораторія і т.д. Все це коштує 6 тисяч гривень в місяць, тобто мінімальну зарплату лікаря. Дещо більші плати по пакетам хірургічної допомоги і з оперативними втручаннями і без, але й їх теж не вистачає. Наведу приклад: собівартість радикальної операції на молочній залозі, якщо все пройде без ускладнень, коштує близько 20-30 тисяч гривень. Але держава виділяє лише 4800 гривень. Тому нам доводиться просити хворих, щоб вони докупляли деякі медикаменти самі. Ми викручуємся, і операція при раку грудної залози в нас виходить близько 3 тисяч гривень для людини".

Оскільки державного фінансування для повноцінної роботи Олександрійського онкодиспансеру катастрофічно не вистачає, і виділені кошти покривають лише заробітні плати медичних працівників, які не перевищують 6-7 тисяч гривень, та деякі поточні платежі, закладу доводиться залучати благодійні кошти.

"Є люди, які роблять щось хороше, щоб отримати якісь дивіденди, а є такі, які допомогу стражденним людям вважають за норму. Також є люди, які допомагають нам, бо самі пройшли тяжкий шлях боротьби з онкозахворюванням зі своїми рідними та близькими, тому й розуміють, що це таке. Хочу відмітити директора фермерського господарства в Петрово Павла Олексійовича Проценка. Це людина, яка з 2015 року і по сьогодні постійно допомагає нашому закладу як фінансово, так і продуктами харчування.

До речі, Павло Олексійович забезпечив наших хворих всіма необхідними продуктами на весь рік, а два тижні тому перерахував для нашого онкодиспансеру 40 тис. грн для придбання обладнання. Не можу не згадати директора фермерського господарства у Попельнастому Юрія Анатолійовича Анатольєва – надзвичайно добру людину, яка ніколи не відверталася і теж допомагала продуктами для нашого онкодиспансеру. У нашому закладі ми безкоштовно годуємо хворих три рази день. Харчування висококалорійне, яке й необхідне онкологічному хворому, і все це завдяки нашим меценатам. Ще дуже хочеться відзначити депутата районної ради Олега Миколайовича Берсименка. Я його називаю "людина – ураган" у хорошому сенсі. Він завжди нами опікується, всіх піднімає, знаходить спонсорів, помічників. За його участі було куплене досить дороговартісне обладнання, яке було дуже необхідне для нашого закладу і для лікування наших хворих" - ділиться Олег Носов.

Сьогодні КНП "Олександрійський онкологічний диспансер" надає всі необхідні медичні послуги, окрім променевої терапії: заклад веде амбулаторний прийом, проводить діагностику патологій, здійснює необхідні операції, надає хіміотерапевтичну та поліативну допомоги.

"Хоча держава і не оплачує, але люди потребують поліативної допомоги, тому ми її надаємо. Також у нашому диспансері онкохворі можуть у повному обсязі отримати хіміотерапевтичну допомогу. У нас зараз є всі хіміотерапевтичні препарати по держзакупівлям не дивлячись на те, що нам, як завжди, ставлять палки в колеса" - пояснив Олег Носов.

Навіть з допомогою небайдужих людей, Олександрійський онкодиспансер має ряд невирішених питань. Наразі медзаклад потребує капітального ремонту, а також придбання медичного обладнання: УЗД-апарату експертного класу для виявлення онкологічних патологій на ранніх стадіях захворювання, апарату ШВЛ, операційних ламп та кисневого концентратору. Нещодавно очільник онкодиспансеру Олег Носов разом з депутатом Олександрійської районної ради Олегом Берсименком мали змогу особисто поспілкуватися про нагальні проблеми онкодиспансеру з губернаторкою Кіровоградської області Марією Чорною, з боку якої отримали підтримку.

Зі слів Олега Берсименка, він побачив, що нова очільниця області розуміє людські біль і страждання та небайдужа до них. Він додав, що це людина, яка дійсно прийшла працювати на благо інших людей. Також 2 липня на сесії Олександрійської районної ради Олег Берсименко виносив питання що до звернення депутатів до обласної ради та до Кабінету Міністрів з приводу необхідності проведення капітального ремонту в Олександрійському онкодиспансері та закупівлі необхідного медичного обладнання. Депутати районної ради підтримали це питання, звернення було підписане головою райради і направлене до Кіровоградської обласної ради.

Юлія ПАСТУХ.

Відділ моніторингу ГІ "Права Справа"

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Зеленський готовий! Припинити удари по НПЗ росії в обмін на... Ця угода врятує Україну

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:05

Удари українських безпілотників по російських НПЗ виявилися більш дієвими, ніж захіні санкції. Але неочікувано для всіх на захист Росії виступили… США. Представники Штатів заявляють, нібито знищення російської нафтопереробної галузі негативно вплине на...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...