Окупанти укріплюють оборону у Запорізькій області: перекидають війська та активізують ракетні удари

Намагання росіян розширити межі окупації вкотре доводять, що метою путіна і його поплічників є загарбання всієї України.

Зведення Генерального штабу ЗСУ останнього тижня, на жаль, не обходяться без повідомлень про ракетні обстріли Запоріжжя. Як свідчить сумна статистика, здебільшого ворог робить це підступно або в темну пору, коли мешканці міста вже сплять, або під ранок, коли вони ще не прокинулися.

Сьогодні вночі ворог знову завдав удару по Запоріжжю. Сили протиповітряної оборони ЗСУ знешкодили ракети, що були запущені в напрямок Запоріжжя та двох сусідніх великих міст. Завдяки нашим захисникам до обласного центру не долетіло щонайменше дві ракети.

На мою думку, на це є два пояснення. Перше пов'язане з проведенням так званого "референдуму" на тимчасово окупованій частині Запорізької області. Схоже, контроль за її частиною не задовольняє росіян, і вони своїми ракетними атаками дають зрозуміти, що претендують на всю територію Запорізького регіону.

Тобто простежуються ті ж самі зазіхання, як і на території сусідньої Донецької області, яку окупанти намагаються "визволити" з кінця лютого.

Переконаний, що, визнавши результати "референдумів" на окупованій частині цього регіону, загарбники будуть претендувати на всю його територію, за аналогією відповідного указу путіна щодо визнання так званих "ЛНР" та "ДНР" в адміністративних кордонах відповідних українських областей.

Отже, не виключаю, що аналогічний сценарій розвитку подій чекає і на Запорізький край.

Другою причиною активізації інтенсивності ракетних обстрілів Запоріжжя можуть бути спроби ворога щодо локалізації можливого контрнаступу Збройних сил України на цьому напрямку. Це особливо актуально, якщо враховувати розгром і втечу росіян з-під Харкова. Тому вони докладатимуть максимум від них залежних зусиль, щоб унеможливити повторення харківського сценарію.

Мовиться про те, що окупанти завдають ударів на випередження з метою знищення логістичних ланцюгів ЗСУ.

Ще однією причиною активізації обстрілів Запоріжжя може бути вже стала практика росіян завдавати руйнувань об'єктам критичної інфраструктури, життєзабезпечення і роботи промислового комплексу. Завдяки цій тактиці противник намагається створити ситуацію штучного хаосу на неконтрольованих ними територіях.

Варто зазначити, що паралельно з нанесенням таких ударів ворог здійснює накопичення та передислокацію своєї живої сили і техніки в регіоні.

Одним із напрямків таких дій є паромна переправа Єйськ — Маріуполь, де безпосередньо з тилових районів російської федерації щодня перекидається до 20 одиниць ворожої військової техніки та жива сила. Вони формуються в колони та рухаються в напрямку Бердянська та інших населених пунктів уздовж лінії фронту в Запорізькій області.

Аналогічна ситуація з передислокацією відбувається в тилових районах.

Таким чином, ворог намагається вирішити для себе декілька стратегічних завдань, з яких ключове — це утримання зайнятих позицій.

Намагання росіян розширити межі окупації вкотре доводять, що метою путіна і його поплічників є загарбання всієї України.

Для росіян Запоріжжя має ключове значення.

По-перше — це великий промисловий центр, який дає приблизно до 10% українського ВВП. До того ж в ньому зосереджена низка стратегічних промислових підприємств і підприємств оборонного комплексу. Гіпотетично, в поєднанні з контролем Донецької області та її металургійної, вугільної промисловості та контролю над ЗАЕС, це може дати росіянам можливість створення замкнутих промислових циклів виробництва. Це якщо дивитися з економічної точки зору.

З військової же точки зору захоплення Запоріжжя може створити для ворога можливість розширення контролю над новими територіями, встановлення нової лінії фронту з подальшим плануванням наступу для виходу на промислові райони Дніпропетровської області. Цей успіх також може створити ворогу умову виходу у фланг українському угрупованню та просуванню далі, зокрема в бік Києва.

Крім того, оскільки в планах у агресора є окупація і Дніпропетровської області, то це дасть йому можливість контролю над основними підприємствами промисловості України.

Але ж все це поки що з розряду передбачень. ЗСУ міцно тримає позиції і завдає ворогу важких ударів на запорізькій ділянці фронту.

За останню добу на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не вів. Разом з тим, здійснював артилерійські обстріли неподалік Новоукраїнки, Нескучного, Времівки, Залізничного, Гуляйполя, Чарівного, Червоного, Новополя та Успенівки.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Удари дронами по російських НПЗ: Сили оборони знайшли "ахілесову пʼяту" путінського режиму

понеділок, 18 березень 2024, 9:14

У березні Україна завдала дронових ударів по низці ключових нафтопереробних заводів на території російської федерації. Атаки українських дронів на об’єкти на території російської федерації не були чимось новим і несподіваним. Та у березні росія пережил...

У ЗСУ вкрали 1.5 млрд! Винного відпустили. Розкрили схему на БТРах. Захід усе побачив і не витримав, - Снєгирьов

понеділок, 18 березень 2024, 0:55

Нові схеми у Міноборони. Олександра Лієва, підозрюваного у справі про розкрадання державних коштів, відпустили з під арешту. Розкрита нова схема на снарядах з Болгарії. А Європа створює нову снарядну коаліцію і всіма силами допомагає озброюватися Украї...