ОБСЄ: Бойовики на Донбасі використовують російський комплекс радіоелектронної боротьби Р-330Ж "Житель"

Фактично, Росія перетворила Донбас на випробувальний полігон для свого найновішого озброєння і відпрацьованих тактик ведення бою. Росія випробовує в Донбасі свою новітню зброю і тактику, застосовуючи техніку для створення радіоелектронних перешкод для зв’

Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала новітній російський комплекс радіоелектронної боротьби Р-330Ж «Житель», який розміщено за 5 км від російського кордону в ОРДЛО. Про це йдеться у щоденному звіті ОБСЄ.

«28 листопада о 23:29 приблизно за 4 км на західно-північний захід від н. п. Ковське (91 км на південь від Донецька), орієнтовно за 5 км від кордону з Російською Федерацією, БПЛА СММ дальнього радіуса дії виявив комплекс радіоелектронної боротьби (Р-330Ж «Житель»)», — йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що 9 липня 2015 року в ефірі телеканалу «112 Украна» була оприлюднена інформація аналітичного відділу ГІ «Права Справа» щодо застосування бойовиками в тестовому режимі автоматизованої станції перешкод Р-330Ж «Житель».

«Це не перший випадок, коли росіяни застосовують Донбас як полігон для випробування своїх станцій радіоелектронної боротьби. Раніше нами називалася, і це підтверджена інформація РНБО і спікерами АТО, про скасування станції її аналогічного типу «Красуха», призначення яких — створення проблем з стільниковим зв’язком, створення моментів радіоглушіння мобільних станцій», — йшлося у повідомленні..

Станція перешкод Р-330Ж «Житель» призначена для вирішення наступних завдань:виявлення, пеленгування і радіозаглушення мобільних станцій систем рухомого супутникового зв’язку Інмарсат і Ірідіум;виявлення, пеленгування і радіозаглушення базових станцій систем стільникового зв’язку стандарту GSM 1900;радіозаглушення навігаційної апаратури споживачів систем супутникового зв’язку NAVSTAR (GPS).

20 жовтня 2016 року європейські дипломати звернулися до делегації РФ з вимогою пояснити присутність Р-330Ж «Житель», що блокує зв’язок на підконтрольних сепаратистам територіях східної України згідно спостережень СММ.

29 жовтня 2016 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомляв, що в Первомайську на території індустріально-педагогічного технікуму (ПТУ №31) вибухнув б/к. Там, зокрема, був розміщений комплекс Р-330 «Житель». За інформацією місцевих джерел, внаслідок вибуху складів бойовиків з боєкомплекту комплекс Р-330 «Житель» був знищений.

Наразі територія Первомайського індустріально-педагогічного технікуму є місцем зберігання важкої бронетехніки бойовиків, яка має бути відведена в місця постійної дислокації для моніторингу представниками ОБСЄ. За інформацією місцевих джерел, це місце постійного базування російських комплексів РЕБ «Торн» та Р-330 «Житель».

6 червня поточного року ГІ «Права Справа» повідомлялося, що на окупованих територіях Луганської області, зафіксована передислокація безпосередньо до лінії розмежування окремих підрозділів ЗС РФ та «2-го армійського корпусу ЛНР». Зокрема, на щастинському напрямку зафіксовано пересування важкої бронетехніки й окремих підрозділів бойовиків, чисельністю до роти. Також на веселогорівському напрямку зафіксоване накопичення БТР-60. Крім того, зафіксована робота РЕБ «Житель».

Нагадаю, днями СММ ОБСЄ підтвердила інформацію «Права Справа» про наявність у бойовиків «ЛНР» нового типу сучасного озброєння РФ, а саме: установки дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка».

Фактично, Росія перетворила Донбас на випробувальний полігон для свого найновішого озброєння і відпрацьованих тактик ведення бою. Росія випробовує в Донбасі свою новітню зброю і тактику, застосовуючи техніку для створення радіоелектронних перешкод для зв’язку. Бойовики активно використовують проти ЗСУ засоби радіотехнічної розвідки (РТР) та радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...