Новий Кабмін було призначено з порушенням Регламенту ВР і Конституції

Або це так званий «турборежим» з порушенням Регламенту ВР, або свідоме нехтування нормами Конституції України, що неприпустимо.

Новий уряд було призначено з порушенням процедури, що передбачена Регламентом Верховної Ради і Конституцією України.

Згідно зі статтею 114 Конституції України, президент подає, а Верховна Рада призначає прем’єр-міністра, міністра оборони та міністра закордонних справ.

Натомість, зазначив аналітик, перед тим, як затверджувати інших членів уряду, депутати повинні були обговорити й узгодити склад нового Кабміну.

Згідно з Основним Законом, члени Кабінету міністрів призначаються за поданням прем’єр-міністра. Президент вносить у Верховну Раду лише кандидатури прем’єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ.

Натомість 4 березня депутати призначили прем’єр-міністром Дениса Шмигаля і того ж дня було призначено членів нового уряду. І це при тому, що спочатку кандидатури слід було винести на розгляд депутатських фракцій, депутати мали задати питання, узгодити ці кандидатури і лише потім можна було виносити їх на затвердження коаліції, або у даному випадку, монобільшості.

Або це так званий «турборежим» з порушенням Регламенту ВР, або свідоме нехтування нормами Конституції України, що неприпустимо. Тобто, фактично, чинний Кабінет міністрів було призначено з порушенням Основного Закону і в ручному режимі.

Нагадаю, 4 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні конституційною більшістю в 353 голоси, відправила у відставку прем’єр-міністра Олексія Гончарука та його уряд.

Опісля парламент затвердив кандидатуру Дениса Шмигаля на посаду прем’єр-міністра України. Після представлення ним складу нового уряду, Верховна Рада 277 голосами затвердила новий склад Кабінету міністрів. За поданням президента Зеленського, міністром оборони України депутати призначили Андрія Тарана, а міністром закордонних справ – Дмитра Кулебу.

Спеціально для інтернет-видання UA.News

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...