Навчання "Сі-Бриз-2021" - натяк Росії, що Захід готовий захистити суверенітет і цілісність України

Масштаб навчань свідчить про відпрацьовку країнами чорноморського басейну принципу колективної безпеки – Кремлю чітко дають зрозуміти, що країни Заходу будуть жорстко реагувати на спроби блокування росіянами вільного судноплавства як Керченською протокою,

Міжнародні військові навчання «Сі-Бриз-2021» є демонстрацією країнами НАТО системи колективної безпеки і сигналом готовності захистити територіальну цілісність і суверенітет України у випадку загострення в акваторії Чорного та Азовського морів. Росія демонструє зворотну реакцію у вигляді навчань Чорноморського флоту біля Кіпру, а США намагаються тиснути на Кремль і його союзників виведенням контингенту з Афганістану і як наслідок – дестабілізацією ситуації у Таджикистані й Узбекистані.

Нинішні міжнародні військові навчання «Сі Бриз» у Чорному морі є безпрецедентними як за формою, так і за поставленими перед ними завданнями.

По-перше, у навчаннях бере участь найбільша кількість учасників за всю історію їх існування – 32 країни. Переконаний, що це демонстрація Росії чинності статті 5 Статуту НАТО про колективну безпеку (напад на одного члена Альянсу, розцінюється як напад на всіх). Крім того, такий масштаб і характер навчань підтверджує готовність НАТО захищати Україну навіть попри відсутність затвердженого для неї ПДЧ.

По-друге, у навчаннях «Сі Бриз» задіяні чотири компоненти – суша, море, повітря і підводні тренування, а одна з легенд – це проведення десантних операцій і робота у глибокому оперативному тилу противника. На мою думку, таким чином учасниками навчань чи не вперше заявлено, що Україна розглядає можливість мілітарного силового сценарію повернення окупованих територій, а легенда маневрів максимально копіює ситуацію подій 2014 року.

В цьому контексті, вважаю показовою підводну компоненту навчань – використання «бойових плавців», завданням яких є блокування суден потенційного супротивника (в даному випадку ЧФ РФ) у місцях їхнього базування. Кремль дуже нервово реагує на «Сі Бриз» не через скупчення великої кількості суден ВМС у Чорному морі, а через легенди, що відпрацьовуються під час нинішніх маневрів.

Найголовнішим і найбільш показовим фактом цьогорічних навчань вважаю інцидент з російською атакою на британське судно Defender біля узбережжя тимчасово окупованого Криму.

Не випадково секретар РНБО України Олексій Данілов серед ключових військово-політичних партнерів України назвав навіть не США, а Велику Британію. Показовими є заяви британського прем’єра Бориса Джонсона про те, що судно діяло законно у міжнародних водах, а також що Велика Британія буде продовжувати подібні навчання в акваторії Чорного моря і ніколи не визнає анексію Криму. Таким чином, британці послали чіткий сигнал росіянам і дали зрозуміти, що вибудовують свою військово-політичну вісь Лондон – Анкара, а Україну розглядають, як свого стратегічного партнера. Крім того, інцидент з Defender засвідчив, що після виходу з ЄС, Лондон активно намагається розширити свої геополітичні інтереси, передусім в акваторії Чорного моря.

Британія також дала чітко зрозуміти Кремлю, що вона буде захищати свої інвестиції в Україну – йдеться про $1,5 мільярди на будівництво двох військово-морських баз в акваторії Азовського і Чорного морів, і на будівництво суден для потреб ВМС України.

Зазначу, що Кремль уже відреагував на такі наміри країн Заходу, про що свідчить перекриття Керченської протоки і нещодавні «контрнавчання» Чорноморського флоту РФ у районі проведення маневрів «Сі Бриз». Переконаний, що Росія надалі буде «віддзеркалювати» Великій Британії ситуацію поблизу мису Фіолент різноманітними провокаціями.

26 червня відбулися навчання суден ВМС РФ біля Кіпру. На острові розташовані дві військово-морські бази Великої Британії, а в регіоні на той момент перебував авіаносець «Королева Єлизавета». Не випадково легендою російських навчань було саме знищення авіанесучої групи. Не менш показовим моментом є перекидання росіянами на територію Сирії літаків МіГ-31Б, оснащених ракетами «Кинжал». До того ж, після завершення відверто провокаційних навчань у Середземному морі, РФ перекинула в Чорне море крейсер «Москва» і фрегат «Адмірал Ессен», оснащених ракетами «Калібр». Усе це є спробами РФ заблокувати військово-політичні наслідки навчань «Сі Бриз».

Переконаний, що кількість учасників та різноманіття озброєнь навчань «Сі Бриз-2021», свідчать про незгоду західних партнерів з тезою Кремля про те, що Азовське і Чорне море, є виключно внутрішнім морем Росії. Масштаб навчань свідчить про відпрацьовку країнами чорноморського басейну принципу колективної безпеки – Кремлю чітко дають зрозуміти, що країни Заходу будуть жорстко реагувати на спроби блокування росіянами вільного судноплавства як Керченською протокою, так і акваторією Азовського моря.

Крім того, навчання «Сі Бриз» не випадково співпали з проведенням Росією геологорозвідувальних робіт щодо можливості видобутку питної води під дном Азовського моря. А також у період ймовірної ескалації військової напруги як в акваторії Азовського моря, так і на лінії розмежування – тобто «Маріупольський напрямок» з можливістю виходу на Бердянськ і Генічеськ.Переконаний, що країни Заходу вирішили діяти на випередження і дати зрозуміти Росії, що подібний сценарій ескалації напруги, обов’язково матиме зворотну реакцію.

Також зверну увагу на той факт, що одночасно з навчаннями «Сі-Бриз», США вивели свій військовий контингент з Афганістану й активно використовують цей фактор для тиску на Росію та її союзників на пострадянському просторі.

Вивід контингенту з авіабази «Баграм» стався без попередження афганської сторони – американці залишили озброєння, техніку і навіть полонених. Це дуже показовий момент, адже таким чином США створюють зону напруги на кордонах з Таджикистаном, що перебуває в зоні військово-політичного впливу РФ. Це «дзеркальна відповідь» американців на ескалацію напруги росіянами в районі проведення навчань «Сі Бриз» і на Сході України.

Ісламський рух «Талібан» використав покинуті американцями трофеї і взяв під контроль практично всю ділянку афгано-таджицького кордону. Рятуючись від талібів, на територію Таджикистану відійшли близько тисячі військових афганської армії. Розширенням впливу «Талібану» на Таджикистан і Узбекистан, США намагаються відбити бажання в росіян займатися ескалацією напруженості у Сирії, Лівії та інших «гарячих точках». Це можна вважати комплексною відповіддю американців на ескалацію напруги з боку Кремля. Це і є той «План Байдена» – Росії дається півроку на те, аби вона чітко зрозуміла нові правила геополітичної гри Сполучених Штатів.

Нагадаю, 28 червня в акваторії Чорного моря стартували міжнародні військові навчання «Сі Бриз-2021». Навчання відбуваються на території України з 1997 року. Через окупацію Росією Криму та дії Кремля, спрямовані на ескалацію в Чорноморському регіоні, у 2021 році в маневрах бере участь рекордна кількість країн. Окрім традиційних учасників – представників України, США НАТО, Туреччини, Грузії, Румунії та кількох інших країн Чорноморського регіону – уперше до маневрів долучились Австралія, Японія, Південна Корея, Бразилія та інші країни.

Зокрема, цього року в навчаннях беруть участь морські, сухопутні і повітряні підрозділи Держприкордонслужби України.

У відповідь на навчання «Сі Бриз», екіпажі літаків Чорноморського флоту Росії провели тренувальні польоти над акваторією Чорного моря з відпрацюванням завдань із нанесення ракетних і бомбових ударів по кораблях умовного противника. У навчаннях були задіяні багатоцільові винищувачі Су-30СМ і фронтові бомбардувальники Су-24М, винищувачі-бомбардувальники Су-34 і винищувачі-перехоплювачі Су-27.

У Пентагоні заявили, що дії Росії в Чорному морі не перешкоджають перебігу навчань «Сі Бриз-2021».

Спеціально для інтернет-видання UA.News

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...