Крилаті й тактичні: Якими ракетами Путін обстрілює українські міста

Що відбувається зараз? Перші ракетні удари були нанесені 24 лютого саме з використанням «Калібрів», тоді відбулося 16 пусків цих крилатих ракет. Наразі всі розмови про те, що у рф закінчуються крилаті ракети, і ми можемо видихнути з полегшенням, щонайменш

Ми всі є свідками того, як російська федерація протягом місяця обстрілює українські міста і села крилатими ракетами «Калібр» та оперативно-тактичними ракетами «Іскандер». Сьогодні хочу поговорити про класифікацію цих ракет, щоб усі усвідомлювали, якою зброєю нищать українців і які загрози це несе.

Почнемо власне з «Калібрів».

У чому головна її небезпечність цієї зброї? Перше – це її швидкість. А саме: 180 – 240 м/с. Друге – те, що вона йде на малих висотах і фактично може лавірувати з урахуванням рельєфу місцевості. Це унеможливлює ефективність роботи не тільки українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.

В залежності від класифікації «Калібр» має дальність ураження від декількох сотень до 2,5 тисяч кілометрів. Так, дальність стрільби ракетами Калібр по морських цілях досягає 375 км, а по наземних – 2 600 км. В експортній модифікації дальність польоту обмежується 300 км.

Уперше рф застосувала крилаті ракети «Калібр» в 2015 році, коли з катерів у Каспійському морі були нанесені декілька ракетних ударів по базах збройної опозиції в Сирії.

Відтоді російська федерація використовує ракети «Калібр» не тільки як військову зброю, але й передусім для військово-дипломатичного тиску на інші країни. В тому числі й на Україну. Якщо уважно подивимося, то риторика рф, починаючи з 2015 року і до активізації війни у 2022 році постійно педалювала тему можливого бомбардування чи то нанесення ракетних ударів «Калібрами» по українських містах та об’єктах критичної і військової інфраструктури.

Ракети «Калібр» можуть мати декілька модифікацій. Перша – власне корабельна. Друга – з підводних човнів. Третя – наземні пускові установки. І четверта – з літаків («Калібр-А»).

На озброєнні РФ є:

• ракетні комплекси Калібр для озброєння підводних човнів (Калибр-ПЛЭ, експортне позначення Club-S);

• ракетні комплекси для озброєння бойових надводних кораблів (Калибр-НКЭ, експортне позначення Club-N);

• мобільні ракетні комплекси Калібр-М (експортне позначення Club-M);

• комплекси ракетної зброї авіаційного базування Калібр-А (експортне позначення Club-A).

Що відбувається зараз? Перші ракетні удари були нанесені 24 лютого саме з використанням «Калібрів», тоді відбулося 16 пусків цих крилатих ракет. Наразі всі розмови про те, що у рф закінчуються крилаті ракети, і ми можемо видихнути з полегшенням, щонайменше не відповідають дійсності. Тобто не варто розслаблятися.


Другий тип зброї, на якому я хотів би зупинитися – це так звані «Іскандери». Це – оперативно-тактичні ракетні комплекси. Росіяни називають її основним ракетним щитом чи то головною відповіддю країнам НАТО.

Першим практичним їх застосуванням з території рф були пуски по базах збройної опозиції в Сирії. А 24 лютого 2022 року відбулися 65 пусків по території України.

Власне пускові комплекси «Іскандер» можуть використовувати як крилаті ракети, так і квазібалістичні, дальність ураження яких – до 500 км. Це робить можливим їхнє використання в локальних конфліктах, як це відбувається наразі.

Балістичні ракети комплексів Іскандер-М, які Росія випустила по території України, мають приманки, здатні ошукувати радари протиповітряної оборони та ракети теплового пошуку.

Були згадки про використання «Іскандерів» і під час Карабаського конфлікту. Нагадаю, поблизу міста Шуша були знайдені фрагменти ракет «Іскандер». Тоді азербайджанська сторона продемонструвала залишки цих ракет, звинувативши вірменську сторону в їх використанні під час активної фази військового протистояння.

Відповідно президент Вірменії Пашинян заявив про неефективність цих ракет і навіть частково звинуватив рф у постачанні неякісної зброї. Це спричинило нервову реакцію керівництва росії. Вони заявили про те, що ракет «Іскандер» нібито взагалі не було на озброєнні ЗС Вірменії, і всі закиди відповідно є голослівними.

Третє, що можуть використовувати і використовують рашисти у війні проти України, – це власне тактичні комплекси «Точка-У». Дальність ураження – до 150 км. Фактично це – морально застаріла зброя. Але, менше з тим, вона є дієвою. Точка-У є керованою ракетою, що забезпечує кругове імовірне відхилення близько 150 м.

Її застосовують як російські окупаційні війська, так і ЗСУ.

Комплекс використовує ракети з боєголовками масою 482 кг, що може оснащуватися різними типами бойової частини, зокрема і ядерною.

Наскільки ефективним є використання «Точки-У», можемо побачити на прикладі її застосування ЗСУ по базах накопичення противника на території тимчасово окупованої Луганської області. Зокрема, йдеться про знищення нафтобази в місті Ровеньки.

І ще одне – це ракети класифікації «повітря-земля». Останніми днями вони використовувалися росією для ударів по місцях розташування ЗСУ й по об’єктах цивільної інфраструктури в Харкові. При чому пуск цих ракет був здійснений з літаків «Ту-22 М3», які перебували на той час у небі над територією рф. Зокрема, у Курській та Воронезькій областях.

Це – той комплекс ракетного озброєння, який використовується окупаційною армією проти мирного населення і Збройних Сил України. Ви маєте це знати та орієнтуватись у видах зброї.

Далі буде.

Слава Україні!

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...