Конвенція Монтре і "зерновий коридор": Чому Туреччина не пустила кораблі РФ у Чорне море

На мою думку, Анкара не пропустила російське угрупування через те, що знову запрацював "зерновий коридор", де Туреччина відповідальна за проходження суден та взяла на себе роль логістичного хабу, заробляючи на цьому чималі гроші.

Днями російська служба BBC повідомила про те, що Туреччина не пропустила до Чорного моря російські військові кораблі тихоокеанського флоту. За інформацією журналістів, вони ще з лютого чекали дозволу перетнути Босфор від турецької влади.
У пісдсумку, після дев’яти місяців простою кораблі росії почали повертатися до портів, з яких випливли. Про це повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.
Чому Туреччина завадила військовим суднам рф увійти в акваторію Чорного моря? На мою думку, цьому доленосному рішенню передувала низка подій.
Нагадаю, що з 26 лютого триває заборона турецької сторони на прохід військових суден. Після початку війни Туреччина під дуже потужним тиском МЗС України погодилася застосувати статтю конвенції Монтре, яка дозволяє їй обмежити пропуск через протоки військових кораблів воюючих країн – тобто кораблів рф.
Наприкінці лютого рф просила в Туреччини дозвіл на прохід до Чорного моря чотирьох ракетних кораблів, у тому числі фрегата "Касатонов" – єдиного у флоті рф з озброєнням гіперзвуковими ракетами "Циркон" морського базування. Туреччина їм відмовила.
Зауважу, що наразі в Чорному морі не залишилося жодного носія крилатих ракет "Калібр", які б тероризували територію України. А це є показник того, що події в Севастопольській бухті наочно засвідчили той факт, що Україна перейшла до іншого етапу військового протистояння.
Йдеться про нанесення точкових ударів вже по інфраструктурі Чорноморського флоту ВМФ росії. 29 жовтня внаслідок атаки було уражено щонайменше 3 російські кораблі. Після цього росія перевела всі свої підводні човни з Криму до Краснодарського краю через страх перед ЗСУ.
Примітно, що якщо раніше чисельність кораблів, носіїв крилатих ракет "Калібр", коливалася від 4 до 6, то за останніми повідомленнями Генштабу, їхня кількість дорівнює нулю.
Пресслужба Військово-морських сил Збройних Сил України 6 жовтня повідомила, що у Чорне море росіяни не вивели за добу жодного корабля з "Калібрами", відповідно не було здійснено жодного залпу. Тоді як у Середземному морі – 10 ворожих кораблів, з них 5 носіїв крилатих ракет "Калібр" загальний залп – 76 ракет.
В акваторії Азовського моря було зафіксовано патрулювання двома плавзасобами. На мій погляд – це основний показник.
Звертаю увагу, що Туреччина має власні інтереси в Чорноморському регіоні.
На мою думку, Анкара не пропустила російське угрупування через те, що знову запрацював "зерновий коридор", де Туреччина відповідальна за проходження суден та взяла на себе роль логістичного хабу, заробляючи на цьому чималі гроші.
Позиція Туреччини щодо відновлення "зернового коридору" була однозначна, враховуючи те, що інфляція всередині самої країни сягає від 80%. Туреччина володіє в Чорному морі флотом, який значно більший за той, що у росії. А це означає, що наявність додаткового угрупування флоту рф у Чорному морі буде розглядатися Туреччиною, як спроба посягання на її одноосібне панування в акваторії цього моря.
Раптове повернення російських військових кораблів до місця постійного базування пов’язане також з ударами по Чорноморському флоту рф та використанням ЗСУ безпілотників.
Тоді, в першу чергу, удари були по носіям крилатих ракет "Калібр". Враховуючи вартість однієї ракети, а це приблизно 6,5 млн доларів за одиницю, можемо порахувати, що їхня приблизна кількість – це 16 ракет на добове чергування, а це майже 100 мільйонів доларів втрат для російського флоту.
Відповідно, незважаючи на все, росія змогла все ж таки підрахувати можливі збитки внаслідок успішних атак невідомих морських безпілотників, адже в подальшому це матиме катастрофічні наслідки як для Чорноморського флоту, так і для носіїв ракет "Калібр".
Нагадаю, 10 квітня міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Анкара не пропустить російські військові кораблі в Чорне море, доки триває війна рф проти України.
Своєю чергою, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу в етері телеканалу Haber Türk прокоментував ситуацію з російськими військовими кораблями й зазначив, що Туреччина докладає максимальних зусиль для припинення вогню й займає принципову позицію як країна-член НАТО, а тому готова виконати роль посередника для припинення війни.
До того ж, він підкреслив, що Анкара звернулася до росії з вимогою відкликати свій запит на пропуск через протоки кораблів, які не відносяться до Чорноморського флоту, після чого російська сторона погодилася на такі умови.


Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Спецслужби РФ спалилися! Хто керував атакою на Ізраїль. Путін вступає у нову війну

середа, 17 квітень 2024, 9:32

За новим конфліктом між Ізраїлем та Іраном стоять спецслужби РФ. Росіяни розраховують, що нова війна на Близькому Сході відволіче західних політиків від геноциду України. Військовий радник Ірану заявив про успішне проведення інформаційно-психологічної ...

У ЗСУ вкрали 10 мільярдів! ТЕС знищили невипадково. Хто за це відповість? - Снєгирьов

середа, 17 квітень 2024, 5:58

Внаслідок російських ударів вийшли з ладу одні з найбільших в Україні ТЕС – Трипільска і Зміївска. Але ж раніше влада повідомляла, що вони захищені на 100 відсотків! Більше того, на зведення захисних споруд виділили шалені 10 мільярдів гривень. Куди ді...