Генерал Кривонос назвав справу проти себе політзамовленням: У чому причина конфлікту з владою

Якщо існують провали у цій сфері, то ти і маєш відповідати за них, а не перекладати свою відповідальність за бездіяльність вже безпосередньо інших представників влади.

Правоохоронні органи розслідують діяльність генерал-майора Збройних Сил України, колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергія Кривоноса навесні 2022 року, коли він за погодженням з начальником Генштабу Валерієм Залужним відповідав за оборону міжнародного аеропорту “Київ”.

Зі слів Кривоноса, справа проти нього є замовною. Більше того, на його думку, верховний головнокомандувач Володимир Зеленський видав незаконний наказ відмінити його зарахування на військову службу, бо Зеленський вважає його політичним опонентом.

Варто зауважити, що це не перші подібні заяви з боку Кривоноса щодо політичного характеру його переслідування.

Свого часу звільнення Сергія Кривоноса з посади заступника Секретаря РНБО було подано останнім, як виключно політичне рішення вищого керівництва країни.

Нагадаю, 29 грудня 2020 року Зеленський звільнив Сергія Кривоноса з посади заступника Секретаря РНБО України. Його було направлено у розпорядження Міністерства оборони.
Сам Кривонос жартівливо тоді назвав указ про своє звільнення «новорічним подарунком» президента.

Утім, варто зауважити, що звільнення Кривоноса було прогнозованим, адже останнім часом він займався виключно політичною критикою влади, що неприпустимо для чиновника такого рівня.
Впродовж останніх кількох місяців перебування на посаді він використовував своє службове становище для проштовхування політичних меседжів, виступаючи з критикою як чинної влади, так і Секретаря РНБО. Відповідно, що подібний стан речей не міг задовольняти ані керівництво РНБО, ані Офіс президента.

Замість рутинної роботи в РНБО, зокрема в царині територіальної оборони, якою власне і мав би займатися Кривонос, він демонстрував елементи політичної активності. Попри те, що він є автором законопроекту про територіальну оборону і критикував той факт, що документ внесений на розгляд Верховної Ради лише 16 грудня, з наближених до РНБО джерел стало відомо, що Кривонос фактично «завалив» весь цей напрямок роботи. У Офіса президента виникло багато запитань щодо якості самої роботи на такій відповідальній посаді.

Переконаний, що Сергій Кривонос чудово усвідомлював можливість свого звільнення. Останньою краплею на цьому шляху, на мою думку, стала критика заяви президента щодо тотальної мобілізації у випадку широкомасштабної війни України з Росією.

25 грудня 2020 року президент України Зеленський заявив, що у разі широкомасштабного нападу Російської Федерації, в Україні буде оголошена тотальна мобілізація і до війська залучать усіх без виключення чоловіків та жінок.

В свою чергу Сергій Кривонос назвав нереалістичною ідею президента мобілізувати всіх українців, оскільки велика кількість мобілізованих не вирішує питання спроможності протистояти ворогу. На його думку, громадян вже сьогодні слід було би навчати протистояти ворогу в польових умовах на практиці.

Зокрема він зазначив, що мобілізовувати українців не можна, бо населення не пройшло курсу військової підготовки та що військова підготовка і рівень патріотизму в суспільстві, на жаль, не культивуються. І це при тому, що створення системи територіальної оборони – це була сфера відповідальності самого Кривоноса.

Тож його критика виглядала досить незрозумілою.

Якщо існують провали у цій сфері, то ти і маєш відповідати за них, а не перекладати свою відповідальність за бездіяльність вже безпосередньо інших представників влади. І слід запитати у самого пана Кривоноса, в якому стані на момент його звільнення перебувала територіальна оборона, якою він опікувався.

РНБО й Офіс президента тривалий час робили вигляд, що не помічають системних провалів в роботі Кривоноса. Але згодом ситуація зайшла у глухий кут і перестала влаштовувати жодну зі сторін. Тому і було ухвалене відповідне рішення.

Примітно, що призначення Сергія Кривоноса в РНБО було виключно політичним рішенням у період президентських перегонів. Кривонос позиціонував себе як кандидат в президенти і зняв свою кандидатуру на користь Петра Порошенка. 12 березня 2019 року Кривонос був призначений на посаду заступника Секретаря РНБО.

Скоріш за все, Кривонос бачив себе безпосередньо Секретарем РНБО. Але з огляду на те, що це призначення носило ознаки політичного характеру, він дотримувався інформаційного курсу певної політичної партії. Кривонос позиціонував себе як політик, а не як військовослужбовець. Однак це неможливо було на посаді заступника Секретаря РНБО.

Мовиться про те, що чиновнику штучно накачувалася медійна пізнаваність, а пізніше вона мала бути використана і використовувалася для виконання тих чи інших політичних цілей і завдань.

Прес-служба ГІ "Права Справа"

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Удари дронами по російських НПЗ: Сили оборони знайшли "ахілесову пʼяту" путінського режиму

понеділок, 18 березень 2024, 9:14

У березні Україна завдала дронових ударів по низці ключових нафтопереробних заводів на території російської федерації. Атаки українських дронів на об’єкти на території російської федерації не були чимось новим і несподіваним. Та у березні росія пережил...

У ЗСУ вкрали 1.5 млрд! Винного відпустили. Розкрили схему на БТРах. Захід усе побачив і не витримав, - Снєгирьов

понеділок, 18 березень 2024, 0:55

Нові схеми у Міноборони. Олександра Лієва, підозрюваного у справі про розкрадання державних коштів, відпустили з під арешту. Розкрита нова схема на снарядах з Болгарії. А Європа створює нову снарядну коаліцію і всіма силами допомагає озброюватися Украї...