Арестович і війна в Карабасі: Бійтеся "радників" із дарами прибулих. Зрадять, "для загального блага"

А азербайджанським кумирам українського «радника» Арестовича я хотів би нагадати слова троянця Лаокоона, який переконував своїх співгромадян не ввозити в Трою залишеного данайцями величезного дерев’яного коня. «Данайців боюсь із дарами прибулих»- сказав т

Днями в інтерв’ю журналістці Христині Бондаренко радник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що серед його кумирів з числа світових державних діячів на першому місці знаходиться президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв.

«Алієв для мене приклад. Один з кращих лідерів. Переродив націю. Закінчили гіркою поразкою в 1993 році. Абсолютно нова нація … Підтримка Ільхама Алієва на рівні 99%», -заявив він.


Що ж стосується українсько-турецьких відносин то на його думку, зараз дуже міцний союз між нашими країнами. Більше того, встановлено стратегічне партнерство. Йдеться про встановлення спільної українсько-британсько-турецького «парасольки» над Чорним морем.

При цьому слід звернути увагу на його відверту антиармянську риторику. На думку Арестовича, Вірменія, як афілійована до РФ держава намагається бити в цю лінію зв’язку України і Туреччини. Про це він заявив в ефірі телеканалу «Politeka Online».


Слід звернути увагу, що антивірменські заяви «радника» Арестовича звучать дисонансом на тлі слів екс-командувача сухопутними військами США в Європі Бен Годжеса про те, що США необхідно зміцнювати відносини з Вірменією, Грузією та Грецією.

Розуміючи, що мова йде про розширення російської військової компоненти на Кавказі, Сполучені Штати змушені в свою чергу відреагувати створенням так званого «поясу безпеки», куди будуть входити орієнтовані на США країни Закавказзя, перш за все Грузія і Вірменія. Адже не випадково сьогодні Вірменію почали розглядати, як ключового партнера, згадавши, що Нікол Пашинян таки проєвропейськи налаштований політик.

До слова, на європейському векторі Пашиняна акцентує свою увагу і президент АР Алієв. При цьому Ільхам Алієв, Дмитро Пєсков і інші офіційні особи Кремля, одностайно називають режим Пашиняна в Вірменії ставлениками Джорджа Сороса і активно поширюють мантри про «кольорові революції». Так, наприклад, в ефірі програми «60 хвилин» на телеканалі «Росія 1» Алієв заявив, що «переворот, який не вдався в Білорусії, вдався два роки тому в Єревані. Сьогодні керівник Вірменії в особі Пашиняна – це ставленик Сороса».

Показовою є позиція Франції, стратегічного партнера України, у вірменському питанні. 25 листопада Сенат Франції 305 голосами проти одного проголосував за резолюцію щодо рекомендації визнання незалежності Арцаха (Нагірного Карабаху). Крім того, в тексті документа зазначено намір засудити «військову агресію Азербайджану, здійснювану за підтримки турецької влади та іноземних найманців», і закликати до негайного виведення азербайджанських військ з територій, зайнятих ними в результаті військовий дій в період з 27 вересня 2020 року.

МЗС Азербайджанської Республіки миттєво відреагував на резолюцію Сенату Франції заявивши, що вона не має юридичної сили. І ставить під сумнів нейтралітет Франції як члена Мінської групи ОБСЄ. У свою чергу, президент АР Алієв і представники Росії одночасно заявили про те, що Мінська група ОБСЄ (Росія, США, Франція), яка займається врегулюванням карабахського конфлікту, фактично вичерпала свої можливості.

Фактично подібними синхронними заявами РФ і Азербайджану торпедується дипломатичний майданчик, на якому ведуться переговори, в тому числі і щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Ставиться під сумнів можливість проведення дипломатичного врегулювання і взагалі можливості країн Заходу впливати на ситуацію – перш за все Франції та Сполучених Штатів, як країн-гарантів.

Нагадаю «раднику» Арестович, що Франція – співголова Мінської групи ОБСЄ. Від позиції Франції багато в чому залежить і питання припинення війни на Сході України. Не зважати на даний фактор не можна.

І головне.

Антивірменські заяви Арестовича прозвучали напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв злочину геноциду. «Раднику» Арестовичу варто було би знати, що 9 грудня 1948 року була прийнята Конвенція про попередження злочину геноциду і покарання за нього. Мета Дня – належним чином вшанувати пам’ять людей, які стали жертвою геноциду і недопущення подібних злочинів у майбутньому.

Рафаель Лемкін, чия сім’я стала жертвою Голокосту, запропонував термін «Геноцид». А знищення вірменського населення Османської імперії в 1915 році було великомасштабним злочином, яке проф. Лемкін мав на увазі в якості реальної основи запропонованого їм визначення, і яке містило склад злочину геноциду.

Цю трагедію вірмени називають «Велике злодіяння» ( «Мец Егерн» – арм.). Згідно з даними Міжнародної асоціації дослідників геноциду (IAGS), загинуло більше мільйона вірмен.

У 2016 році в Києві було встановлено Хачкар – кам’яну стелу з різьбленим зображенням хреста – в пам’ять усіх невинних жертв Вірменського і Українського народів. 9 грудня в пам’ять невинних жертв буде відправлений соборний молебень і відбудеться покладання квітів.

А азербайджанським кумирам українського «радника» Арестовича я хотів би нагадати слова троянця Лаокоона, який переконував своїх співгромадян не ввозити в Трою залишеного данайцями величезного дерев’яного коня. «Данайців боюсь із дарами прибулих»- сказав тоді Лаокоон.

Бійтеся «радників» із дарами прибулих. Зрадять, «для загального блага».

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Зеленський готовий! Припинити удари по НПЗ Росії в обмін на... Ця угода врятує Україну

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:05

Удари українських безпілотників по російських НПЗ виявилися більш дієвими, ніж захіні санкції. Але неочікувано для всіх на захист Росії виступили… США. Представники Штатів заявляють, нібито знищення російської нафтопереробної галузі негативно вплине на...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою - нічим відбиватися, - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...