"Зеленський, можливо, ще одна "темна карта" в колоді Тимошенко? Життя покаже…" - Снєгирьов

Примітно, що соратники Тимошенко у другому турі президентських виборів, як бажаного суперника для свого лідера називають Володимира Зеленського.

22 січня в столичному Палаці спорту відбувся з'їзд партії "Батьківщина", на якому її лідера Юлію Тимошенко висунули в президенти. Але, варто зауважити, що фактичний старт Тимошенко розпочала ще 14 січня, коли під час виступу на телеканалі ICTV зробила ряд цікавих заяв.

Основний акцент у своєму виступі Тимошенко зробила на економіці. Вона багато говорила про "Новий економічний курс України", над яким третій рік поспіль працюють понад 100 експертів. У разі його втілення в життя Тимошенко обіцяла за п'ять років вивести Україну на рівень доходів жителів сусідньої Польщі.

Крім того, Тимошенко акцентувала свою увагу на реформі фінансової політики, зокрема:

– видачу довгострокових кредитів у банку для розвитку своєї справи, під страховку, а не під заставу, і під 3-4% річних, як в Європі, а не під 20%, як наразі є в Україні.

– зміні податку на прибуток податком на виведений капітал. Цей крок, за словами Тимошенко, детінізує капітали, які виводяться з країни і принесе в бюджет велику суму грошей.

– зміні податку на додану вартість (відомий своєю корупційністю ПДВ) податком на реалізацію.

Утім, незрозуміло, що заважало Тимошенко зробити це, коли вона була прем'єром.

Менше з тим. З огляду на те, що за економіку відповідає уряд, Тимошенко задавали логічні запитання – чи готова вона очолити Кабмін? Але відповіді вона так і не дала. Можливо, відповідь криється в її намірі перерозподілити владні повноваження шляхом прийняття "Нового суспільного договору". Однак, там мова йде про ще більше урізання президентських повноважень, а не про додавання їм ще й економічної складової. Так що виникає політична колізія.

Тимошенко, як кандидат на посаду Президента України, маючи найвищий рейтинг з усіх, хто заявив про намір поборотися за пост глави держави, має всі шанси очолити країну. Але чи погодиться вона тоді на зменшення президентських повноважень, які сама ж педалює?

Було б логічно, якби вона очолила уряд як прем'єр з розширеними повноваженнями. Але про це глава "Батьківщини" не говорить. І це дає привід припустити, що обіцяна політична реформа – лише красива передвиборча картинка. Як і багато інших обіцянок, включаючи зміцнення курсу гривні по відношенню до долара в три рази, зменшення податкового навантаження на бізнес вдвічі.

А ось одна з найбільш тиражованих обіцянок Тимошенко щодо зниження тарифів на газ для населення в два рази – не так вже й неможлива (при певній політичній волі). І це не популізм, на відміну від заяв того ж Каплина знизити зазначені тарифи в чотири рази.

Тимошенко переконана, що вітчизняного газу вистачає, адже сьогодні Україна видобуває близько 16.4 млрд кубометрів газу, а на потреби населення використовують лише 15.8 кубометрів. Газова тема – найбільший козир Тимошенко, в ній вона – як риба у воді. Недарма свого часу її називали "газовою принцесою".

Так що карти свої Тимошенко як би розкрила, зробивши ставку на економічні і політичні перетворення. Але гра поки йде "в темну" – в сенсі туманних перспектив реалізації цих обіцянок.

В цілому ж передвиборна стратегія у команди Тимошенко вибудувана дуже грамотно. Вона як би – поза політичною битвою, не так звинувачуючи опонентів, скільки пропонуючи. На першій лінії вогню – Зеленський. З огляду на те, що раніше Коломойський відкрито заявив, що готовий підтримувати кого завгодно, хто здатний змістити Порошенка, не виключено, що висунення Зеленського – продумана тактика. Адже зараз шквал критики порохоботів припадає саме на нього. А Тимошенко тим часом спокійно розгортає штаби і продовжує парад обіцянок, не вступаючи при цьому в полеміку з опонентами.

До речі, відволікання критичного вогню від основного конкурента діючої влади – відомий прийом. Подібна ситуація склалася у Франції на початку 80-х, коли за пост президента змагалися діючий глава держави Валері Жискар д'Естен і соціаліст Франуса Міттеран. Команда Міттерана тоді домовилася з відомим коміком Колюшем. І той, несподівано для багатьох, виставив свою кандидатуру. Досвідчені політики посміялися, як і в нашому випадку із Зеленським. А потім злякалися (знову ж, схожа ситуция), коли рейтинг коміка досяг 11%. Передвиборча кампанія Колюша була яскравою, він стібався над конкурентами, його навіть погрожували вбити. Команда діючої влади влаштувала справжнє цькування артиста. А він за місяць до першого туру зняв свою кандидатуру, закликавши прихильників підтримати Міттерана. І ті підтримали. І Міттеран переміг.

Примітно, що соратники Тимошенко у другому турі президентських виборів, як бажаного суперника для свого лідера називають Володимира Зеленського. "У нас є партійні структури в усіх областях, а Зеленський за три місяці кампанії не встигне їх вибудувати. До того ж, у нього немає такої армії підтримки у соцмережах, яка є у чинного президента, – в інтерв'ю виданню "Новое время" заявив Андрій Павловський.

Так що Зеленський, можливо, ще одна "темна карта" в колоді Тимошенко.

Життя покаже…

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Спецслужби РФ спалилися! Хто керував атакою на Ізраїль. Путін вступає у нову війну

середа, 17 квітень 2024, 9:32

За новим конфліктом між Ізраїлем та Іраном стоять спецслужби РФ. Росіяни розраховують, що нова війна на Близькому Сході відволіче західних політиків від геноциду України. Військовий радник Ірану заявив про успішне проведення інформаційно-психологічної ...

У ЗСУ вкрали 10 мільярдів! ТЕС знищили невипадково. Хто за це відповість? - Снєгирьов

середа, 17 квітень 2024, 5:58

Внаслідок російських ударів вийшли з ладу одні з найбільших в Україні ТЕС – Трипільска і Зміївска. Але ж раніше влада повідомляла, що вони захищені на 100 відсотків! Більше того, на зведення захисних споруд виділили шалені 10 мільярдів гривень. Куди ді...