"Про радикальне скорочення фінансування "ЛДНР", або Чому "Інформаційний спротив" запускає фейки", - Снєгирьов

Аналітичний відділ ГІ “Права Справа” звертає увагу на системний характер публікації неперевіреної інформації групою “Інформаційний спротив” і залишає за собою право на громадський контроль за її інформаційною діяльністю.

12 лютого координатор групи “Інформаційний спротив” Дмитро Тимчук у Facebook повідомив, що окупаційна влада Л-ДНР отримала розпорядження заступника міністра економічного розвитку РФ Сергія Назарова, який керує міжвідомчою комісією РФ з надання гуманітарної допомоги Л-ДНР, скоригувати запит на фінансову і матеріально-технічну допомогу з Росії на 2019 рік у бік її радикального скорочення.

Утім, ця інформація не відповідає реальному стану речей. Так, наприклад, російський “Газпром” в 2018 році збільшив постачання газу в ОРДЛО - 2,74 млрд куб. м газу в порівнянні з 2,43 млрд куб. м за 2017 рік.

Постачання російського природного палива на окуповані території здійснюється через газовимірювальні станції “Платове” і “Прохорівка”, що розташовані поблизу російського кордону. Обидві газовимірювальні станції перебувають під контролем бойовиків.

Як повідомлялося раніше, 19 лютого 2015 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив Міненерго РФ і “Газпрому” підготувати пропозиції щодо постачання газу на окуповані території Донбасу в якості гуманітарної допомоги.

“Хотів би, щоб міністерство енергетики і “Газпром” підготували пропозицію про надання гуманітарної допомоги у вигляді поставок газу для потреб цих регіонів, якщо, звичайно, не буде зроблено невідкладних дій по їх газопостачанню за звичною схемою”, - вказав російський прем'єр.

Прикметно, що в українських ЗМІ періодично з’являються повідомлення “ІС” про те, що Росія змушена скоротити фінансування так званих “республік” на Донбасі.

Так, 25 вересня 2017 року українські ЗМІ поширили інформацію про те, що в Росії закінчуються гроші на утримання псевдореспублік, тому ватажкам “ДНР” та “ЛНР” повідомили, що варто скороти витрати “бюджету”. Першим під скорочення потрапила соціальна сфера – освіта, медицина, культура, спорт. Про це повідомляв на своїй сторінці у Facebook керівник “ІС” Дмитро Тимчук.

“Керівництво управління президента РФ по соціально-економічному співробітництву з державами — учасниками СНД, (підрозділ адміністрації президента РФ) поінформувало ватажків “ЛНР/ДНР” про необхідність скорочення обсягів “бюджету”, передбаченого на реалізацію “міністерствами” охорони здоров’я, освіти і науки, культури, молоді та спорту псевдореспублік т.зв. “Гуманітарної програми із возз’єднання народу Донбасу” в 4-му кварталі 2017 року (всього було заплановано виділення 7 млн руб.)”, — йшлося в повідомленні.

Тоді, спростовуючи інформацію “ІС”, аналітичний відділ ГІ “Права Справа” інформував, що йдеться не по зменшення обсягу фінансування псевдореспублік Росією, а мінімізацію витрат. Іде перерозподіл грошей. Кремль намагається вивести так звані “Д/ЛНР” на самофінансування і створити для цього певний алгоритм дій.

2 листопада 2018 року я оприлюднив оцінку аналітиків ГІ “Права Справа” про те, що протягом останніх п'яти років РФ вклала в ОРДЛО понад $10 млрд. Це означає, що самостійно вона звідти ніколи не вийде.

18 листопада 2018 року у чаті на “Главред” екс-радник президента Росії Володимира Путіна, економіст Андрій Ілларіонов повідомив, що за його інформацією, Росія витрачає на окуповані території Донбасу близько 0,25% свого ВВП, або 2 мільярдів доларів на рік.

На думку Ілларіонова, виділення на окуповані території Донбасу близько 0,25% свого ВВП є суттєвою сумою, але не позамежною для бюджету Російської Федерації.

“Це солідна сума, але це не та сума, яка стала б непідйомною для Росії в нинішній ситуації. І це не та сума, яка в змозі була б зупинити економічне зростання в Росії. Вона помітна, але вона не є надмірною для нинішнього російського бюджету”, - сказав Ілларіонов.Аналітичний відділ ГІ “Права Справа” звертає увагу на системний характер публікації неперевіреної інформації групою “Інформаційний спротив” і залишає за собою право на громадський контроль за її інформаційною діяльністю.

Довідка.2 березня 2014 року (від вторгнення Росії до Криму) був започаткований неурядовий проект “Інформаційний спротив” головним завданням якого є протидія в інформаційному полі зовнішнім загрозам, що виникають для України у ключових галузях: військовій, економічній та енергетичній, а також у сфері інформаційної безпеки.

“Інформація, що надходить, перевіряється щонайменше за 2-ма непов'язаними між собою джерелами, норма – 3 джерела. Якщо інформація вкрай резонансна, ми посилаємося на очевидців та учасників подій. У випадку, якщо ми отримуємо нову інформацію, якою не володіли раніше, ми запускаємо алгоритм її перевірки. Надбанням громадськості стають лише перевірені факти”, – йдеться на сайті проекту.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...