Офіційний Київ зацікавлений у зростанні поставок імпортного вугілля

На жаль, все показує, що офіційний Київ зацікавлений в зростанні поставок імпортного (і псевдоімпортного, як у випадку з донбаським, що заходить до нас через РФ) вугілля. Так що проголошувати гасла в стилі «Геть від Москви!» - це одне, а дійсно від неї ві

Нещодавно, під час години запитань до уряду у Верховній Раді, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що на сьогоднішній день жодна державна компанія не закуповує вугілля у Росії.

«За інформацією Міністерства палива та енергетики, жодна державна компанія не закуповує вугілля у країни-агресора», - сказав прем’єр.

Крім того, за словами Гройсмана, урядом вживаються всі заходи щодо диверсифікації постачання вугілля.

Разом з тим, офіційний Київ не може бути не в курсі, що купує донбаське вугілля під виглядом російського, значно переплачуючи. І те, що ситуація влаштовує можновладців, дає привід припустити, що хтось має в цій афері свою частку.

У Міністерстві енергетики РФ заявили, що вугледобувні підприємства РФ на 3,2% збільшили норму видобутку вугілля-до 385,7 млн. тонн, при цьому на 5% знизивши його внутрішнє споживання. Тобто, він в основному вивозиться, продається. ... В тому числі - нам. У тому числі - з територій ОРДЛО, частку вугілля якого приписують російським територіям.

Варто зазначити, що глава МінТОТ Вадим Черниш називає нереальні обсяги вуглевидобутку на копалинах окупованих районів Донбасу. Він, зокрема, оприлюднив цифру в 2,8 млн. тонн незаконно видобутого вугілля, вивезеного в Росію. І озвучив грошові втрати України - 288 млн. доларів.

Його заступник - Георгій Тука - каже, що росіяни крадуть близько 7 млн. тонн українського вугілля в рік. Сума збитків України від таких дій, за інформацією Туки, може досягати 400 млн. доларів. Щорічно. Він також стверджує, що Україна може відстежувати трафік вивозу вугілля за допомогою своєї агентурної мережі і супутникового спостереження.

А ось керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук запевняв, що в 2017-му вивезення вугілля з території ОРДЛО в Ростовську область склало близько 1,6 млн. тонн за ціною 54,7 долара за тонну (тобто, більш 63,1 млн доларів), на суму приблизно 100 млн. дол.

Проста арифметика показує, що всі троє-Черниш, Тука і Тимчук - маніпулюють і цифрами, і довірою українців.

Насправді, в «ЛДНР», за оцінками спеціалістів, видобувають близько 15 млн тонн вугілля на рік. Тільки на території тимчасово окупованої Луганщини 35 тисяч робітників зайнято у вугледобувній промисловості. А інформація деяких українських ЗМІ та міністерств про те, що мало не всі шахти там затоплені, а гірники сидять без зарплат - це «білий шум» з метою мінімізації репутаційних ризиків, коли спливають реальні факти реалізації вугілля з окупованих територій. Цим, до речі, користуються росіяни, вкидаючи інформацію, що дискредитує українську владу.

Так, у вересні 2017 заступник міністра економіки РФ Сергій Назаров заявив, що щомісяця з окупованих територій Донбасу бойовики відправляють в РФ приблизно 1 млн. тонн вугілля. Надалі отримане вугілля Росія реекспортує в треті країни.

Наприклад, Міненергетики РФ підтвердило, що українське вугілля використовується на Новочеркаській ГРЕС, яка споживає в рік до 3 млн. тонн вугілля, що видобувається на окупованому Донбасі.

«Воно (українське вугілля) споживається на Новочеркаській станції ... Основні обсяги сортового вугілля транзитом через територію Росії йдуть на експорт", - цитує заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського агентство Reuters.

Що до «підмішування» вугілля - будь-який фахівець скаже, що за допомогою певного аналізу можна встановити місце видобутку «чорного золота». І вугілля Донбасу легко відрізнити від того ж ростовського.

«Для експерта визначити, звідки походить вугілля, не є складним. Є характеристики - вміст золи, азоту та ін. Спеціаліст відрізнить навіть вугілля з різних регіонів Донецького басейну - з копалин в місті Антрацит від ровеньківського або від вугілля з Шахтарська. Характеристики близькі, але вони відрізняються», - розповідає Ігор Вольчин, заступник директора з наукової роботи Інституту вугільних енерготехнологій НАН.

До речі, Ростовський порт ще в 2017 році уклав договір про перевантаження 1,5 млн. тонн коксівного вугілля, яке використовується на металургійних підприємствах. Його в Ростовській області немає. Тобто - мова про ввезення вугілля з окупованого Донбасу, яке транспортується потім у невідомому напрямку.

Що до закупівель Україною російського вугілля. Росіянам везти його з Кемерово і продавати в Україну - дурня відверта. Це величезні відстані. Росія щорічно поставляє в Україну близько 10000000 тонн вугілля і розраховує зберегти цей ринок. Так що все просто: працює схема, згідно з якою Росія виконує роль країни-транзитера для донбаського вугілля. За документами воно проходить як російське.

«У нас ніяких обмежень немає щодо поставок вугілля з РФ в Україну. Ми, звичайно, зацікавлені в збереженні обсягів цих поставок, вони у нас щорічно становлять близько 10 мільйонів тонн», - зазначив заступник голови російського Міненерго Янковський.

Відомо, що Україна тільки за 9 місяців минулого року закупила 19 млн. тонн вугілля. Споживання вугілля зросло на 7%. Колізія в тому, що ДП «Центроенерго», до якого входить три ГС, після початку блокади Донбасу заявило, що перейде на вугілля газової групи. Виділили навіть бюджетні гроші на переоснащення ГС, кожна з яких споживає 2-3 млн. тонн вугілля на рік. За ідеєю, переоснащення повинно було знизити споживання вугілля на 7-9 млн. тонн. І тут виникає ряд питань: чи перевели ГС на газове вугілля; де гроші, виділені на це, якщо не перевели; чому зросли обсяги закупівель вугілля за кордоном?

На жаль, все показує, що офіційний Київ зацікавлений в зростанні поставок імпортного (і псевдоімпортного, як у випадку з донбаським, що заходить до нас через РФ) вугілля. Так що проголошувати гасла в стилі «Геть від Москви!» - це одне, а дійсно від неї відриватися, в тому числі на шкоду власним бізнесовим інтересам, - зовсім інше. Якби ми перевели потужності вітчизняної енергетики на газове вугілля, споживання імпортного зменшилося б в рази. А у нас шахти Львівсько-Волинського басейну, де видобувається вугілля газової марки, штучно банкрутують.

Як повідомлялося, вуглевидобувні підприємства України зменшили видобуток рядового вугілля, за оперативними даними, на 3,3% порівняно з аналогічним періодом - до 13,66 млн тонн.

А тим часом, група "Інформаційний спротив",продовжує поширювати інформацію, що вуглевидобувна галузь окупованих районів Луганської області продовжує занурюватися в глибоку кризу….

http://sprotyv.info/…/ugolnye-predpriyatiya-orlo-dolzhny-so…

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Спецслужби РФ спалилися! Хто керував атакою на Ізраїль. Путін вступає у нову війну

середа, 17 квітень 2024, 9:32

За новим конфліктом між Ізраїлем та Іраном стоять спецслужби РФ. Росіяни розраховують, що нова війна на Близькому Сході відволіче західних політиків від геноциду України. Військовий радник Ірану заявив про успішне проведення інформаційно-психологічної ...

У ЗСУ вкрали 10 мільярдів! ТЕС знищили невипадково. Хто за це відповість? - Снєгирьов

середа, 17 квітень 2024, 5:58

Внаслідок російських ударів вийшли з ладу одні з найбільших в Україні ТЕС – Трипільска і Зміївска. Але ж раніше влада повідомляла, що вони захищені на 100 відсотків! Більше того, на зведення захисних споруд виділили шалені 10 мільярдів гривень. Куди ді...