"Дефолт в Україні цілком можливий, якщо наша влада не припинить "пиляти" кредити і ділити потоки", - Снэгирьов

2019 рік – піковий для погашення зовнішніх боргів. На Заході це розуміють, так що будуть намагатися максимально підштовхнути чинну або вже нову владу до економічних та політичних реформ. І те, що дамокловим мечем висить можливість дефолту – стимул для цьо

Нещодавно в рамках виступу на форумі YES в Києві президент Петро Порошенко заявив, що Україну чекають пікові виплати за державним боргом в 2019 році, але ефективна економічна політика дозволить країні зберегти фінансову стабільність.

"Хочу підкреслити: як не дочекалися, коли пророкували дефолт України в 2014-15 роках, коли у нас було ледь 5 мільярдів доларів золотовалютних резервів, так і не дочекаються ніякої дестабілізації зараз. Ми знаємо, що ми робимо, і ми захистимо Україну в фінансовому плані ... Україна зараз є історією успіху на ринках країн, що розвиваються ", - заявив Порошенко.

Утім, варто зауважити, що в цьому році Україна повинна направити на обслуговування зовнішніх боргів близько 400 млрд. гривень. Сума досить висока. За оцінками МВФ, для нормальної роботи економіки ця сума не повинна перевищувати 70% ВВП, тоді як у нас -75-80%. Тобто - преддефлотний стан економіки. Для того щоб говорити хоч про якийсь розвиток, темпи зростання повинні становити більше 5% в рік. У нас же в минулому році - 2,8%. Це - стагнація, яка не дозволяє говорити про те, що країна йде вперед.

Для реального стрибка вперед і зменшення держборгу потрібне зростання економіки в 7-8% в рік. У нас же навіть рівень реальний інфляції на 4% перевищує запланований.

Варто зазначити, що без зовнішніх позик, без співпраці з міжнародними донорами, насамперед МВФ, ми не зможемо вийти з ситуації, що створилася. Тим часом, отримати ці позики останнім часом - досить проблематично. Замість 8 кредитів, які ми повинні були отримати з 2015 року, коли була підписана розширена програма співпраці України і МВФ на 17,5 млрд., ми отримали всього чотири транші.

Заява МВФ про нову програму для України надійшла минулої осені, і то лише після того, як уряд заявив про підвищення цін на газ на 23,5%. Підкреслю, що МВФ зовсім не вимагає зростання газових тарифів для населення. Фонд висуває умовою бездефіцитний бюджет.

"МВФ на робочому рівні затвердив нову програму stand-by для України. Передумовою для затвердження програми радою Фонду є виконання Україною взятих на себе зобов'язань у сфері фіскальної стабільності та відповідальності, а також збалансованого бюджету і зменшення бюджетного дефіциту. Тільки за умови продовження співпраці МВФ Україна може уникнути дефолту за борговими зобов'язаннями ", - зазначають у міністерстві фінансів України.

Прикро, що наші можновладці не знаходять інших джерел наповнення скарбниці крім як чергове підвищення цін на газ для населення. З моєї точки зору, це - штучний елемент і гра з боку уряду, яке у всіх проблемах звинувачує або кредиторів, або попередників.

Можна згадати досвід взаємин з міжнародними банками наших сусідів. Та ж Польща за 10 років перебування в ЄС отримала позик на 101,3 млрд. доларів. У чинному семирічному бюджеті на 2014 - 2020 рр для неї передбачено кредитування на суму 105,8 млрд. доларів. Не дивно, що економіка Польщі показує щорічне зростання. У 2018 році фахівці S & P три рази підвищували прогнози економічного зростання для 2018 року. За оцінками фахівців, в кінці 2018 року експорт повинен був відповідати 55% польського ВВП, а всього лише 10 років тому ця цифра була в 2 рази менше. За данни європейського статистичного бюро (Євростату) зростання її реального ВВП склав 5 відсотків.

Україні ж не дають таких істотних траншей з простої причини - ми не виконуємо взяті на себе зобов'язання. Тому відстрочка видачі кредиту перетворюється на своєрідний елемент шантажу з метою змусити українську владу проводити реальні економічні і політичні реформи. Без цих реформ (і Захід в цьому вже не раз переконувався) гроші будуть просто розкрадені. Таким чином, наших правителів стимулюють приймати атикорупційні закони, а також закони, які пожвавлять реальний сектор економіки.

Так, це жорстко і прагматично. Але, інакше - ніяк. Україну фактично ставлять перед вибором: або грайте за правилами, або - дефолт. І він цілком можливий, якщо наша влада не припинить «пиляти» кредити і ділити потоки замість того, щоб за допомогою дієвих реформ запустити економіку.

За оцінками фахівців, якщо міжнародні організації припинять співпрацю з Україною, нас чекає або штучна девальвація нацвалюти (коли долар коштуватиме дорожче 30 грн), або НБУ включить друкарський верстат і почне паралельно розпродавати золотовалютні резерви, намагаючись відтягнути неминуче - той самий дефолт.

2019 рік - піковий для погашення зовнішніх боргів. На Заході це розуміють, так що будуть намагатися максимально підштовхнути чинну або вже нову владу до економічних та політичних реформ. І те, що дамокловим мечем висить можливість дефолту - стимул для цього.

Опублікував: Дмитро Снєгирьов

Інші публікації автора

Деталі вбивства поліцейського. Чому не відстрілювалися? Ми за це гроші платимо, - Снєгирьо

понеділок, 22 квітень 2024, 7:15

На Вінниччині застрелили поліцейського під час перевірки автомобіля. Як так сталося, що правоохоронці не були готові чинити опір? Чому подібний випадок відбувається на вперше? Як могли спровокувати стрілянину? Детальніше про це розповів військовий експ...

Не дивуйтесь! Росіяни сказали правду про фронт. Йде прорив на Крим за планом НАТО, - Снєгирьов

понеділок, 22 квітень 2024, 6:15

В західних ЗМІ повідомляють про катастрофу на фронті, але російські воєнкори кажуть протилежне. ЗСУ не тільки розширили плацдарм на Херсонщині, а ще й регулярно кошмарять ворога за допомогою дронів. Схожа ситуація і на Запоріжжі. А в Криму відмовилися ...